Vijesti

Povećan broj djece u vrtićima

BANJALUKA Od 2006. do 2014. godine u Republici Srpskoj gotovo je dvostruko povećan procenat djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović rekla je Srni da Vlada Republike Srpske kontinuirano radi na povećanju obuhvata djece, te da je danas u vrtićima oko 8.500 mališana odnosno 14,5 odsto od ukupne populacije djece predškolskog uzrasta, dok je 2006. godine taj procenat iznosio 7,27 odsto. 

"U pogledu jačanja institucionalnih kapaciteta za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, strukture vlasti na najvišem nivou u Republici Srpskoj su prepoznale potrebu da se oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja sistemski mora ojačati i da je ulaganje u ovu djelatnost, dugoročno gledajući, investicija kojom se postižu najveći, najbrži i najefikasniji rezultati u razvoju društva", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da je kroz organizovanje i finansiranje predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu Vlada pokušala povećati obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, tako da je u periodu od 2011. do 2014. izdvojila sredstva u iznosu većem od 800.000 maraka za realizaciju ovog programa. 

Cvijanovićeva je dodala da su različite vidove podrške radu predškolskih ustanova u Republici Srpskoj u proteklom periodu pružile i međunarodne humanitarne i nevladine organizacije kao što su Unicef, "Spasimo djecu" /Save The Children/ i fondacija "Lego". 

"Nakon poplava oštećene četiri predškolske ustanove u Doboju, Šamcu, Čelincu i Bijeljini su obnovljene sredstvima UNDP-a u iznosu od 680.000 maraka", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da su do danas svi objekti, osim objekta u Šamcu, u funkciji, a da se objekat u Šamcu još obnavlja s obzirom da je sanacija otpočela kasnije, jer se doskora nisu stekli tehnički uslovi za sanaciju budući da je zemljište bilo natopljeno vodom, a zidovi objekta potpuno uništeni.

"Ovaj vrtić biće obnovljen sredstvima UNDP-a i Fondacije `Novak Đoković`, a objekat vrtića u Bijeljini obnovljen je sredstvima norveške Ambasade u iznosu od 50.000 maraka", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je dodala da bi trebalo imati u vidu da je obuhvat djece vrlo neujednačen u urbanim i ruralnim sredinama, tako da je boravak u vrtiću i uključenost u neke od predškolskih programa uglavnom privilegija djece iz urbanih sredina. 

izvor: Srna

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog