Vijesti

Helikopterski servis RS: Pomoć iz oblaka

BANjALUKA - Poplave koje su u godini iza nas zadesile celi region i Republiku Srpsku, još jednom su stavile na probu ekipu Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske. Pet hrabrih pilota i tri vazdušna tehničara bili su tada ruka spasa građanima Srpske.

Prepoznatljiv zvuk helikoptera koji se probija kroz oblake bio je znak da pomoć stiže. Danas u Srpskoj nema čovjeka koji nije čuo za direktora Helikopterskog servisa RS i pilota Bobana Kusturića. Ili za pilote Čedomira Šušnjara, Zorana Brestovca, Zorislava Ivanovića i Aleksandra Đerića. Ništa manje nisu popularni ni tehničari Slobodan Suša, Siniša Nikolić i Saša Grahovac.

- Za godinu iza sebe kažem - bila, ne ponovila se. Donijela je toliko nesreće za narod. Poplave su skoro uništile našu Republiku Srpsku. Ali, opet, narod je izdržao i tu katastrofu, kao onu 2012. kad je početak godine bio u znaku strašne zime - započinje priču za "Novosti" Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Vlade RS.

- Najteže je bilo prvih dana poplava. Voda na sve strane. Doboja nema. Šamac potopljen, Brod i Modriča kritično. Bijeljina pod vodom. Na stotine poziva samo stižu. Svaki poziv isti. Dolazite, ili umiremo. Djeca ugrožena. Trudnice moraju biti evakuisane. Pacijenti za dijalizu čekaju u redu. Vrijeme katastrofalno za letenje - priča Kusturić.

Piloti HS RS su za vrijeme poplava obavili na stotine evakuacija i prevezli na stotine građana, djece, trudnica, mnogobrojnih pacijenata iz cijele Srpske na sigurno.

- Ulazak u Doboj prvog dana poplava nikada neću zaboraviti. Ljudi i djeca po krovovima kuća, štala, benzinskih pumpi. Plač i jauk na sve strane, a grada nema. Samo voda oko tebe. Odmah smo počeli da izvlačimo ljude i prvog dana obavili 50 evakuacija iz najugroženijih područja. Tako i svakog narednog dana, gdje god je poplava uzimala danak - kaže Kusturić.

U sjećanju cijele helikopterske ekipe ostaće prebacivanje bebe stare 12 sati iz Bijeljine za Banjaluku.

- Beba je bila u inkubatoru. Stavili smo je u helikopter i krenuli za Banjaluku. Zovu roditelji. Vreme očajno. Pilotiraš i paziš na bebu. Bilo je strašno, ali smo bebu sigurno dovezli do Banjaluke. Zatim smo imali trudnicu iz Modriče koja je nosila trojke i morala što pre da bude prebačena u Banjaluku kako bi se porodila. Modriča pod vodom. Jedva smo sletjeli. Krećemo za Banjaluku. Pacijent kritično, rodbina zabrinuta, uplakana... Stigli smo na vrijeme i trudnica se porodila uspješno - priča Kusturić.

Za svoja djela Helikopterski servis Vlade RS je 2013. za Dan Republike 9. januara odlikovan Ordenom časti sa zlatnim zracima.

izvor Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog