Vijesti

Lukač: Povući tekst izmjena Krivičnog zakona BiH

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da je jedini put u ovom trenutku povući sporni tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH koji se nalaze u proceduri u Domu naroda BiH i hitno staviti u proceduru novi u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorizma.

Lukač je u izjavi za Srnu naglasio da su se preporuke Komiteta stručnjaka Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma /Manival/ odnosile na izmjenu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, ali da su zloupotrijebljene za šire izmjene Krivičnog zakona BiH, što bi moglo dovesti do funkcionalnog prenošenja nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ i Ministarstvo pravde Republike Srpske dali su negativno mišljenje na predloženi zakon, a nakon posjete predstavnika Manivala u novembru i sastanka tog komiteta iz decembra 2014. uvaženo je negativno mišljenje Republike Srpske na izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH", podsjetio je Lukač.

On je rekao da zahtjevi Manivala svedeni na minimum izmjena Krivičnog zakona BiH, i to u dijelu koji se odnosi na finansiranje i borbu protiv terorizma, što za institucije iz Republike Srpske nije bilo sporno ni u samom tekstu prethodnog zakona.

Prema njegovim riječima, Radna grupa Vlade Republike Srpske za ispunjavanje obaveza iz preporuka Manivala razmotrila je odluku tog komiteta i Vladi Republike Srpske uputila informaciju, koja je usvojena sa zaključcima u kojima se zadužuju Ministarstvo pravde, MUP i Ministarstvo finansija da hitno imenuju svoje predstavnike u Stručni tim.

Zadatak Stručnog tima je da analizira dosadašnje aktivnosti i predloži tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH s ciljem ispunjavanja minimuma zahtjeva iz najnovije odluke Manivala, te da pripremljeni tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH dostavi Vladi Republike Srpske na razmatranje.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland poslao je upozoravajuće pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem još jednom poziva BiH da izmijeni Krivični zakon, posebno u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje finansiranja terorizma.

Ukoliko ne bude napretka, Manival će, kako se navodi, biti primoran na pokretanje procedure za stavljanje BiH na listu zemalja visokog rizika, odnosno onih koje podržavaju pranje novca i finansiranje terorizma.

Ovo pismo trebala bi da danas razmatra i Komisija za spoljne poslove pri Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog