Vijesti

Suziti politički uticaj na izbornu administraciju

Koalicija Pod lupom održala je u Banja Luci okrugli sto na temu ''Imenovanje i obuka člnova biračkih odbora: Uočeni nedostaci i moguća unapređenja'', koji je završio usvajanjem zaključaka i liste preporuka koje će biti upućene zakonodavcima i ostalim relevantnim institucijama u BiH.

Glavni zaključak ovog okruglog stola je da je nužno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH, a među konkretnim prijedlozima našli su se prijedlozi o promjeni načina imenovanja članova biračkih odbora (BO) u smislu da predsjednik i zamjenik predsjednika BO budu imenovani na osnovu stručnosti, a ne nominacijom političkih subjekata.

Takođe učesnici su predložili i usaglasili se oko potrebe za efikasnijom, kontinuiranom i ujednačenom obukom članova BO, te unapređenju tehničkih aspekata izornog procesa.

Na ovom događaju predstavljen je završni izvještaj o posmatranju Opštih izbora 2014. godine Koalicije Pod lupom, koji je bio temelj za vrlo produktivnu diskusiju u cilju unapređenja izbornog procesa u BiH.

Učesnici okruglog stola u Banjoj Luci bili su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Centralne izborne komisije BiH, te predstavnici civilnog društva.

Ovaj okrugli sto je jedan od tri regionalna događaja koja se organizuju kao nastavak aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH.

Posljednji regionalni okrugli sto Koalicije 'Pod lupom' biće održan 24.03. u Mostaru, nakon čega će Koalicija izdati izvještaj s kompletiranim materijalima sa svih događaja.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog