Vijesti

Emir Kusturica: Ja sam za Sarajevo izdajnik

Režiser Emir Kusturica nedavno je dao intervju za ciriški list Neue Zürcher Zeitung, gdje je izjavio da za uspješan film ne treba prekidati saradnju s državom i politikom, te da on sarađuje s političarima od 1983. godine.

Kada je riječ o Andrićgradu, Kusturica tvrdi da je Ivo Andrić shvatao bosansku sudbinu. 

"Obrazovanje je jedini put da se zaustave međusobna klanja na ovom prostoru. U svakom od tih ljudi krije se napetost, a da biste je isprovocirali u Bosni vam ne trebaju nikakve različite etničke grupe. Taj bijes nema ništa s različitim religijama. Andrić to opisuje ovako - duboko ukopan kao u brdu sedimentiran bijes. 

Iz Višegrada su se u posljednjem ratu svi muslimani iselili, mnogi su ubijeni, većina je protjerana. Višegrad je jedan depresivan grad, između ostalog, zato što tamo nema više muslimana.

Moj povratak u Bosnu dešava se na poluostrvu u Višegradu. Ovdje želim da stvorim nešto dobro. U Bosni sam napadan zbog svega što nisam uradio. Najgore što kažu jeste da sam pio viski s Miloševićem kada je pala Srebrenica. To je totalno nenormalno i potpuno izmišljeno", naglasio je Kusturica.

Kaže da je najveću borbu za Andrićgrad imao s Višegrađanima, što je, kako je naglasio, za ne povjerovati.

"A ti provincijalci sada imaju kafanu u Andrićgradu. Gledaju ljude koji ranije nikada ne bi ni kročili u Višegrad. Sada u srcu grada imaju turski dio s minaretom. Pet hiljada islamskih zajednica nije bilo u stanju da tamo grade.

Ja sam to uradio. Postavit ću i spomenik - Mehmed-paša Sokolović grli svog brata Makarija, srpskog patrijarha iz Peći. Kada naši narodi ne žive izmiješani, to nije dobro, tako se pokazalo. Pogledajte Sarajevo. Taj grad samo daje privid multietničkog života", rekao je Kusturica.

Upitan je zbog čega mu je identitet bitan, iako se 2005. godine krstio u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Kusturica je rekao da je tragao za svojim porijeklom kada su mu umrli roditelji.

"Ja sam za Sarajevo izdajica. Tada sam jednostavno želio da znam gdje pripadam. To je bio poriv, kao za higijenom. Onda sam brzo odlučio. Ali sada me smatraju krivim, što sam tragao za svojim identitetom. Ja nikada nisam imao vjeru. Krstio sam se da bih znao gdje ću biti sahranjen", dodao je Kusturica.

Izvor: Radio Sarajevo
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog