Vijesti

Konferencija o socijalnom preduzetništvu u BiH

Konferencija “BiH OCD u socijalnom/društvenom preduzetništvu - javne politike, zakoni, prakse” održaće se 23. i 24. juna u Sarajevu, u hotelu Bristol u organizacije projekta tehničke podrške civilnom društvu u BiH – TACSO BiH.

Konferencija je organizovana kao odgovor TACSO BiH na potrebe organizacija civilnog društva (OCD) u Bosni i Hercegovini da saznaju više o konceptu, javnim politikama, zakonodavstvu i dobrim praksama na temu socijalnog preduzetništva.

Ujedno, ovaj događaj predstavlja  jednu od  nekoliko međusobno povezanih aktivnosti na temu socijalnog preduzetništva, a prethodila mu je  studijska posjeta organizacijama i socijalnim/društvenim preduzećima u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, realizovana u periodu od 18. do 22. maja 2015.g.

Tokom konferencije biće predstavljena studija „Pravni i institucionalni aspekti socijalnog preduzetništva: komparativni pregled i stanje u Bosni i Hercegovini“ čime će biti otvorena mogućnost za organizacije civilnog društva i predstavnike nadležnih institucija da daju svoje preporuke za unapređenje ove oblasti.

„Konferencija će biti prilika da ispunimo neke od ciljeva koje smo postavili u vezi sa razumijevanjem koncepta socijalnog preduzetništva  – želimo da predstavimo saznanja predstavnika organizacija iz BiH stečena tokom studijske posjete  Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji koja se odnose na  zakonodavstvo, institucionalni okvir i dobre prakse u pogledu održivosti socijalnih preduzeća. Ujedno, želimo da predstavimo aktivnosti u socijalnom preduzetntištvu u ovim zemljama i ulozi OCD u ovom procesu kao i evropske mreže organizacija koje djeluju na nivou javnih politika u oblasti socijalnog preduzetništva.

Istovremeno, TACSO BiH omogućava organizacijama civilnog društva u BiH konkretne prilike za dijalog s predstavnicima vlasti na temu socijalnog preduzetništva i time platformu za izradu preporuka koji jačaju pogodno okruženje za ovaj segment aktivnosti  OCD kojima se trajno i pozitivno utiče na društvo“, rekla je Slavica Drašković, rezidentni savjetnik TACSO projekta u BiH.

Konferencija “BiH OCD u socijalnom/društvenom preduzetništvu - javne politike, zakoni, prakse“ biće prilika da se predstavi istraživanje zakonodavstva u oblasti socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini, da se naprave preporuke za poboljšanje zakonodavnog okvira kao i da se istraže oblasti u kojima OCD mogu imati zagovaračke akcije za socijalno preduzetništvo. Poseban cilj konfrencije je da, u skladu s misijom TACSO projekta, istraži potrebe za umrežavanjem OCD među organizacijama aktivnim u određenim tematskim oblastima socijalnog preduzetništva, tj., socijalnom/društvenom preduzetništvu na nivou BiH, u regionu i EU.

Šta je TACSO? 

Projekat Evropske Unije, Tehnička asistencija organizacijama civilnog društva, poznat kao TACSO 2 finansiran je iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA) zemljama korisnicima i dio je Instrumenta za Civilno Društvo (CSF) koje za cilj ima da ojača civilno društvo u okviru participativne demokratije kao i stimulativnog oruženja za civilno društvo i kulturu u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu* , bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

TACSO 1 projekat započeo je u augustu 2009. godine  sa implementacijom aktivnosti do augusta 2013. godine. TACSO 2 se implementira u periodu septembar 2013. do septembra 2017. godine.

Izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog