Vijesti

Presuda Radovanu Karadžiću: Zločini počinjeni u sedam opština, ali nije počinjen genocid

U sudnici 1 Haškog tribunala počelo je izricanje presude u slučaju protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Sudsko vijeće smatra da je Karadžić mogao predvidjeti progoni mučenje nesrpskog stanovništva. "Optuženi snosi individualnlu krivičnu odgovornost za progon,istrebljenje, ubistvo, deportaciju i prisilno premještanje i za ubistvo", smatra vijeće.

Ipak, genocid u sedam opština o kojima se raspravljalo, nije bilo.

15:10: Postojao konkretan plan da se iz Srebrenice ukloni stanovništvo, smatra Vijeće.

15: 08  Stvoreno okruženje prinude da bosanski muslimani nisu imali drugu alternativu nego da napuste Srebrenicu 

15: 06  Optuženi je izdao direktivu broj 7, da se stvore nemogući uslovi života u Srebrenici, rekao sudija.

15.05 Počelo obrazlaganje za dešavanja u Srebrenici

15:03 Karadžić snosi individualnu krivično odgovornost za krivično djelo uzimanja talaca.

15:00 27.maja 1995. godine Karadžić je izdao naređenje da zarobljeni pripadnici UN-a budu razmješteni kao potencijalne mete UN-a. Doprinijeo je cilj da se zarobe pripadnici NATO-a kako bi bili obustavljeni vazdušni napadi na Srbe. Bio je u to direktno uključen.

14: 59 Nastavljeno je čitanje optužnice u dijelu zarobljavanja talaca pripadnika UN-a . Osoblje UN-a namjerno je zatočeno i Vijeće zaključuje da se ispunjava krivično djelo uzimanja talaca. Postojao udruženi zajednički poduhvat da se uzimaju taoci i da se NATO prisili da prestane sa vazdušnim udarima na Srbe.

14:58 Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za ubistvo i napad na civile i širenje terora i za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti

14:55 nijedan vojnik Sarajevsko-romanijskog korpusa nikada nije kažnjen. Vijeće je uvjereno da je Karadžić koristio kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja kao vrstu pritiska u Sarajevu. Vijeće zaključuje da je Karadžić doprinijeo udruženom zločinačkom pokretu i da se bez njegovog pritiska ti napadi ne bi izvršili.

14:53 Od nastanka udruženog zločinačkog poduhvata koji se odnosio na Sarajevo bio je obaviješten o incidentima u tom gradu, ali nije se postarao da prestanu napadi na civile. Optuživao je Muslimane i skretao pažnju sa tih postupaka.Nije učinjen ni jedan jedini pokušaj da se krivično gone vojnici SRK koji su gađali civile u Sarajevu.

14:51 Vijeće zaključuje da je Karadžić značajno doprinijeo tom planu i pomagao Ratku Mladiću u njegovoj strategiji u Sarajevu.

14: 48 Neprekidnost granatiranja civilnog stanovništva i veliki broj žrtava u gradu Sarajevu ne mogu se objasniti činjenicom da je u gradu bio rat, navelo je vijeće. Političko i vojno rukovodstvo Srba priznavali su i naglašavali vađnost Sarajeva za borbu Srba

14:45 Pretresno vijeće konstatuje da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa počinili ubistva civila

14:42 Optuženi je tokom suženja govorio da jedinice SRK nikada nisu gađale civile u Sarajevu, ali je pretresno vijeće odbacilo ove tvrdnje.

14:40 Tužilaštvo nastavlja čitanje optužnice u vezi sa zločinima u Sarajevu

14:32 Radovan Karadžić nije kriv za genocid u tih sedam opština, odnosno po tački 1 optužnice!

14:27 Pretresno vijeće se nije uvjerilo da je istrebljenje bilo dio zajedničkog plana niti da ih je optuženi naredio. Vijeće konstatuje da je na osnovu provođenja zajedničkog plana bilo predvidljivo da bi srpske snage mogle počiniti zločine nad nesrpskim stanovnicima.

14:25 Nije koristio svoje pravo nadređenog i nije kažnjavao zločine te je time signalizovao da ih odobrava. Stvorio okruženje u kojem su srpske snage mogle i dalje da čine zločine.

ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog