Svijet

Australija: Vlada demantovala navode o zlostavljanju migranata

Vlada Australije snažno je demantovala navode o tome da namjerno ignoriše slučajeve zlostavljanja lica koja traže azil u ovoj zemlji.

Organizacije "Hjumen rajts voč" i "Amnesti internešnel" objavile su izvještaj u kojem kritikuju uslove u pritvornom centru na ostrvu Nauru. U dokumentu se navodi da Australija namjerno dozvoljava zlostavljanje pritvorenika da bi odvratila ljude da zatraže azil.

Odjeljenje za imigracije u saopštenju je oštro kritikovalo "Amnesti" zbog toga što Vlada Australije nije konsultovana prilikom sastavljanja izvještaja.

"Snažno odbacujemo mnoge od optužbi iz izvještaja i ohrabrujemo Amnesti da stupi u kontakt sa Odjeljenjem prije objavljivanja ovakvih navoda", navodi se u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Si.

U tekstu se napominje da Australija nema kontrolu nad zakonima Naurua, koji je suverena zemlja, i da je Vlada otvorena za nezavisnu provjeru njenih pritvornih objekata.

Australija prebacuje na Nauru i Papuu Novu Gvineju lica koja stignu brodovima ili čamcima i zatraže azil. Njihove apkikacije razmatraju se u centrima na tim ostrvima.

Broj azilanata u Australiji značajno je povećan 2012. i 2013. godine, a veliki broj ljudi je nastradao pri pokušaju da stigne do ove zemlje.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da potezi australijskih vlasti imaju za cilj da obeshrabre ostale migrante da uopšte pokušaju da stignu do ove zemlje.

Nikakvi dokumentovani dokazi nisu priloženi uz izvještaj da bi potvrdili ove navode.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog