Svijet

Otvorena prva Ikea u Srbiji

Najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja i opreme za domaćinstvo, Ikea, otvorio je danas prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svijetu.

Otvaranju robne kuće prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je sa predstavnicima Ikee simbolično zasadio bijelu brezu, simbol snage mladosti i prosperiteta, što je uobičajeno prilikom otvaranja objekata te kompanije.

Prethodno je Vučić obišao robnu kuću zajedno sa ministrima spoljnih oslova i trgovine Ivicom Dačićem i Rasimom Ljajićem. Sa predstavnicima Ikee robnu kuću su obišli i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Robna kuća Ikee za kupce će danas biti otvorena od 10 sati, a uprava očekuje da će prvog dana biti oko 20.000 posjetilaca.

Ikea je u Srbiji prisutna poslije 26 godina, kada je zatvorila svoju start-ap prodavnicu u Beogradu.

U robnu kuću u Bubanj Ikea je uložila 70 miliona evra, zaposlila 416 ljudi, a potrošačima je ponuđena standardna paleta od oko 9.500 proizvoda.

Robna kuća u Bubanj potoku, prostire se na 35.000 kvadrata, a kupcima je na raspolaganju više od 1.400 parking mjesta, restoran sa 500 mjesta, igraonica za djecu, prodavnica švedske hrane, kao i mjesto za punjenje električnih automobila.

Robna kuća biće otvorena svakog dana od 10 do 21 čas, dok će restoran raditi od 9.30 do 20 časova, a Beograđanima će biti na raspolaganju i nova gradska autobuska linija broj 70, koja će ih prevoziti do objekta.

Ikea je štampala i prvi katalog na srpskom jeziku u više od milion primjeraka, od kojih će najveći broj biti distribuisan domaćinstvima u poluprečniku od 60 kilometara od robne kuće.

Na nešto više od 300 strana predstavljen je veći dio ponude, uz prezentaciju i predloge za opremanje svih dijelova stana, kao i navođenje maloprodajnih cijena, a kupcima je već dostupan i on lajn katalog.

Izgradnja robne kuće u Srbiji, koja štedi energiju i druge prirodne resurse, počela je u aprilu prošle godine.


U planu robne kuće na Novom Beogradu i u Nišu

Iz uprave Ikee ranije su naveli da se radi i na kupovini zemljišta između benzinske pumpe "Zmaj" i aerodroma "Nikola Tesla" gdje bi bila otvorena nova robna kuća u Beogradu, a švedska kompanija je kupila i zemljište u Nišu za gradnju još jednog objekta.

Srbija je 49. zemlja u kojoj Ikea, koja upošljava blizu 180.000 ljudi širom svijeta, počinje da radi.

Ikea je prošle godine imala 783 miliona posjeta u robnim kućama i više od 2,5 milijardi posjeta veb sajtu kompanije.

 

Izvor: N1 
Komentari
Twitter
Anketa

Kad će se u BiH vakcinisati 50% stanovništva?

Rezultati ankete
Blog