Humani primjeri

Humani primjeri nehumanog rata: Vildana Džekman

„Humani primjeri nehumanog rata“ je projekat koji je započeo portal Frontal, sa ciljem da se prikažu dobri primjeri humanog djelovanja za vrijeme ratnih dešavanja 1992. – 1995. godine u Bosni i Hercegovini.

Vildana Džekman, aktivistkinja, mirovnakinja i feministkinja, zaposlena u Fondaciji "Cure u Sarajevu", uprkos činjenici da ne pamti period rata odlučila je da se posveti mirovnom aktivizmu iz ženske perspektive.

"Sjećam se perioda kada sam bila u Beogradu u jednoj školi tranzicione pravde da sam vrlo teško podnijela tu školu i sve te činjenice rata. Tada sam vidjela da u toj priči nema nas, nema žena", rekla je Vildana.

Ona ističe da je vrlo važno da pamtimo sve naše drugarice koje su bile nekada sa nama i u ratu su dale svoje nesebične doprinose, bez obzira na njihove identitete.

"Ja želim da se mi sjećamo svih tih žena, da ih nikada ne zaboravimo. To je jednostavno možda jedan od naših najvećih doprinosa da kroz očuvanje ženske istorije ne samo da se ne dešava nego da se nikada ne desi više nigdje, jer je rat razorio jedno drugarstvo u doba bivše Jugoslavije", poručila je Vildana.

Projekat „Humani primjeri nehumanog rata“ podržan je i realizovan uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog