Svijet

Kina: Najslabiji ekonomski rast u posljednje tri godine

Kina bilježi najsporiji ekonomski rast u trećem kvartalu 2018.godine, prema podacima kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku.

Ekonomski rast u Kini u trećem kvartalu ove godine iznosi 6,5% za razliku od prvog kvartala ove godine kada je iznosio 6,7%, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku.

Ovakva situacija se nije desila još od februara 2016. godine, kada je kineska ekonomija bila pod pritiskom, sličan onom koji se desio nedavno pod uticajem sve većeg trgovinskog rata između Kine i SAD-a. 

Kineske vlasti pokušavaju da se izbore sa ovim izazovima kroz ekonomske stimulacije, ali je i dalje prisutan strah od naglog pada nacionalnog juana u odnosu na dolar i turbulencija na domaćim berzama. 

Iz Nacionalne agencije za statistiku javljaju da vlada očekuje održavanje kontinuiranog ekonomskog rasta uprkos negativnim uticajima spoljnih faktora. 

Investicije preduzeća koje su u državnom vlasništvu su neznatno porasle od 1,1%  na 1,2%. Međutim ekonomski analitičari upozoravaju da ovkav korak neće biti dovoljan da se ovaj trend zaustavi i da i dalje postoji mogućnost nastavka usporavanja ekonomskog rasta. 

 

Izvor: Business Insider

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog