Intervju

Božo Vrećo: Stvaram ono što osjećam duboko srcem i dušom!

Teško je naći prave riječi kojim bi se opisalo njegovo muzičko stvaralaštvo, ta neopisiva energija kojom nastoji ljudima udahnuti novi doživljaj sevdaha. "Princ sevdaha", Božo Vrećo, čija muzika ne poznaje granice i koji svojim anđeoskim glasom i pjesmom miluje dušu, u intervjuu za Frontal govori o novom albumu, drugoj knjizi koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana, muzici kao i nedavno održanoj američkoj turneji.

FRONTAL: Izdali ste peti studijski album „Melek" koji je jedan od najprodavanijih u regionu. Sve tekstove i muziku potpisujete upravo Vi. Da li se album razlikuje od prethodnih ili ste ostali vijerni svom dosadašnjem prepoznatljivom stilu? I zašto baš Melek?

VREĆO: Album je dakako u mom prepoznatljivom stilu i sigurno najsadržajniji i najvrjedniji do sada, sa čak 18 autorskih kompozicija, ponosan sam na cjelokupan rad i jako sretan zbog fantastične reakcije moje publike na moju umjetnost iz godine u godinu. "Melek" je zapravo anđeo i taj naziv je odabrala između dva ponuđena, upravo moja vjerna publika, mislim da ide savršeno sa sadržajem i porukom svih pjesama na albumu, a posebnost je ta da je izdat za Croatia Records i da je izdat i kao cd i vinil verzija.

FRONTAL: Nedavno ste imali nastupe u Kanadi i Americi, nastupali ste i na čuvenom Brodveju. Prozvali su Vas i bosanskim Pavarotijem. Kakvi su Vaši utisci, reakcije publike i koje su to najljepše uspomene koje nosite sa tih nastupa?

VREĆO: Još uvijek sam pod jako dirljivim dojmovima, publika me obožava i tamo sam započeo turneju sa Torontom u Kanadi, proslavio rođendan sa mojom publikom na koncertu, nastavio sa koncertom na Brodveju u New Yorku koji je bio ostvarenje sna i veliki korak naprijed za sve moje buduće planove i projekte koji su u dogovorima. Dalje, St.Louis i Chicago, rasprodati koncerti i najemotivnija publika, obasuli su me poklonima i jedva čekaju ponovni dolazak iduće godine, surađivao sam na ta četiri koncerta sa čak 17 vrhunskih muzičara iz cijelog svijeta i ta sinergija je bila dio magije mojih koncerata i uvijek ću je se sjećati do nekog narednog puta.

FRONTAL: Smatrate li da se jedan muzičar treba prilagoditi trendovima da bi ostvario uspješnu karijeru, ili je to samo trenutno stanje  na našoj muzičkoj sceni?

VREĆO: Trend je zabluda i za mene niti ne postoji, ja stvaram muziku koju lično volim i osjećam, kreiram modnu liniju na osnovu onpga kako bi vam to isto stajalo što savršenije bez podilaženja šta je u trendu ili ne, to je apsurd. Stvaram ono što osjećam duboko srcem i dušom, i ta ljubav se reflektuje i na moju publiku koja svaku novu pjesmu željno iščekuje i osjeća kao da je dio njihovih sopstvenih zivota.

FRONTAL: 2016. godine izdali ste svoju prvu knjigu koja je naslovljena imenom Vaše majke „Mila", govori o snazi ljubavi a važnu poziciju u knjizi upravo zauzima majka. Najavili ste uskoro i objavljivanje druge knjige. Kome je druga knjiga posvećena i o čemu ona govori?

VREĆO: Ona će govoriti o meni, o karijeri, ljubavi, ljudskim sudbinama, okrutnosti, ljubomori, svemu lijepom i ružnom što nas okružuje, našim strahovima i borbama, mitologiji i stvarnosti, želim da knjiga bude almanah duše i da svima koji je budu čitali bude podstrek za hrabrost i to da budu svoji i ispunjeniji ljubavlju.

FRONTAL: Da li ste razmišljali o filmu o Vašem životu? Kako bi se taj film zvao?

VREĆO: Biće sigurno dokumentarni film koji prati od početka moj život jednog dana, ali ja još puno toga želim stvoriti prije nego to sve povežem u cjelinu. Zvao bi se "Božo Vrećo" jer ja uvijek stojim hrabro, ponosito i svjesno iza svog imena i moje umjetnosti.

FRONTAL: Vidljivo je da ste jako vezani za majku i često je spominjete. Kojim to vrijednostima Vas je naučila, a na čemu ste joj posebno zahvalni?

VREĆO: Na ljubavi, potpori, razumijevanju, čistoći duše, mudrosti i strpljenju koje mi je prenijela i kojem me naučila.

FRONTAL: Publika Vas voli, imate sa njom jednu posebnu i iskrenu vezu što se vidi na Vašim nastupima. Rekli bismo, jedna čista i iskrena emocija. Koji je to najemocionalniji trenutak Vaše karijere?

VREĆO: Svaki moj koncert je kulminacija svih najljepših emocija koje čovjek može da iz sebe ispolji kada svim srcem voli, takva je moja publika, takvi trenuci se nižu kao biseri i svaki je izniman i prebitan, kada zazivaju moje ime, kada kliču "Volimo te Božo", kada 4 000 ljudi pjeva u glas sa mnom moje pjesme, kada me obaspu ružama i najljepšim komplimentima, kada me sretnu i na ulici i na aerodromu i bilo gdje drugdje i zagrle kao nekog koga svim srcem vole...To je neprocjenjivo.

FRONTAL: Šta je to što Božo Vrećo privatno voli da sluša?

VREĆO: Slušam puno eksperimentalne muzike, tradicionalne muzike iz cijelog svijeta, blues, jazz, soul, puno elektronske muzike i sve to u meni sazrijeva i oblikuje se kako bih stvarao sopstvene kompozicije u novom sevdah ruhu.

FRONTAL: Kako izgleda jedan sasvim običan dan Bože Vreće?

VREĆO: Vježbanje sa mojim fitness trenerom u 7 ujutro, odlazak na tržnicu, kuhanje, čitanje neutaživo čitanje, i pisanje novih priča i pjesama, duge šetnje i kreiranje modne linije, odlazak na masažu, eto jedan takav dan je kod mene kad sam doma, a kad sam vani, tu su i teatri, photoshootinzi i intervjui.

FRONTAL: Kako pronalazite svoju duševni mir?

VREĆO: Ja ga više ne pronalazim, ja upravo sada živim u potpunoj harmoniji i miru, za to sam se izborio i nadišao, i izdigao se iznad svog i svakog zla koje nas okružuje i želi nauditi.

Sretan sam!

 

 

Autor: Danka Savić
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog