Nauka

Више од 220 аутора из 13 земаља на 4. Међународној научној конференцији „COMET-a 2018“

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф.др Стево Пашалић отворио је данас на Јахорини Четврту међународну научну конференцију „COMET-a 2018“, која се сваке друге године одржава на овој планини.

Декан Машинског факултета проф.др Милија Краишник рекао је новинарима да се ова конференција одржава већ шест година, те истакао да су поносни што је за то вријеме окупила рекордан број радова и учесника.

Према његовим ријечима, ове године, на конференцији „COMET-a 2018“, учествује 227 аутора из 13 земаља, чиме је постављен нови, виши, ниво конференције.

„Најважније теме конференције су примјењене технологије у машинском инжењерству и рад конференције ће се одвијати у шест сесија, укључујући и студентску секцију и два округла стола на актуелне теме“, каже Краишник.

Краишник додаје да је на рекордан број учесника додатно утицала категоризација од стране Министарства науке и технологије Републике Српске у мају ове године, гдје је категорисана као међународна конференција прве категорије.

Продекан за наставу на Факултету техничких наука у Новом Саду проф.др Драгиша Вилотић рекао је да ове године на конференцији учествује са својим радом, гдје ће приказати досадашње резултате лабораторије технологије пластичног деформисања.

Вилотић је истакао важност одржавања међународне конференције на Јахорини рекавши да је то прилика да сви учесници представе своје резултате, истраживања и институције из којих долазе.

„Лично сматрам да све конференције овог типа су драгоцене и сматрам да део радова треба да се презентује на оваквим конференцијама, како би млади људи, који тек стасавају у научна звања, виде како се истражује и како се резултати објављују и пласирају у јавност“, каже Вилотић.

Међународна научна конференција „COMET-a 2018“ одржава се у хотелу „Бистрица“ и трајаће до петка, 30. новембра.

 

Фронтал/Миљан Рашевић

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog