Banja Luka

Počela sa radom Humanitarna šivaona "Zlatne ruke"

Vladika Nikolaj Velimirović u jednom svom djelu kaže: "Neko se bori sa bolestima, neko sa iskušenjima, neko za čast i obraz, neko za slabe i nejake, i tako redom. A gdje je borba, tu treba da ima i junaka".

Junaci ove priče koji se bore za "slabe i nejake", su članovi udruženja "Mozaik prijateljstva". Naime, 03. decembra je u sklopu ovog Udruženja počela sa radom Humanitarna šivaona "Zlatne ruke".

"Koncept rada je osmišljen tako da žene, korisnice pomoći Udruženja, budu radno angažovane te kroz humanitarni rad doprinesu zajednici, a sebi ponajviše. Želja nam je da im pomognemo da vrate izgubljeno samopouzdanje te da se  više nikad ne nađu na marginama društva. Neke od njih imaju manji stepen invalidnosti što je ustvari do sada i bila njihova najveća prepreka u pronalaženju posla, vjerujemo i nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat uspjeti sve gore navedeno", rekli su nam iz Udruženja "Mozaik prijateljstva".
 

 
Zlatne ruke Jovanke i Sanje će brzo i kvalitetno obaviti usluge koje nude u ovoj šivaoni, a to su sitne krojačke prepravke, skraćivanje i popravke hlača, suknji, jakni, zamjena rajsferšlusa, dok je naplata ovih usluga isključivo na dobrovoljnoj bazi korisnika usluga.
 
"Iz tog fonda osiguravamo plate za radnice i kupujemo namirnice za javnu kuhinju. Naravno da taj prihod nije dovoljan da bi naše krojačice dobile plate kakve zaslužuju i koje bi bile dovoljne za pristojan život, pogotovo nije dovoljan da se zadovolje potrebe kupovine namirnica za javnu kuhinju, ali je i više nego važan za sve nas iz Udruženja. Jovanki i Sanji za sada ćemo nastaviti pomagati gdje god se za to ukaže potreba, uz zaradu koju će same ostvariti, ali jedno je sigurno......nikad više neće morati da koriste usluge javne kuhinje....one su sposobne, spretne, vrijedne i uz nas će to i pokazati", objašnjavaju u Udruženju.
 
Za sad je sve na humanitarnoj bazi, ali teže ka tome da pokrenu socijalno preduzeće sa tendencijom rasta i razvoja, u kome bi bili zaposleni isključivo korisnici socijalne pomoći sa nekim od oblika invalidnosti.
 
 
 

Autor: Danka Savić
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog