FOTO

Pogledajte nikada ranije objavljene fotografije prvog Sarajevo Film Festivala

Za 25 godina postojanja Sarajevo Film Festival izrastao je u jedan od najznačajnijih filmskih festivala u ovom dijelu Evrope. A sve je počelo 1995. godine kada je Obala Art Centar predvođen Mirsadom Purivatrom, u želji da građanima Sarajeva pruži mogućnost da bar kratko vrijeme uživaju u blagodatima civilnog života, pokrenuo filmski festival.

Osnivač i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra ustupio je portalu Klix.ba ekskluzivne fotografije koje pokazuju kako je izgledalo prvo i drugo izdanje SFF-a, prvo ljetno kino, prve konferencije za medije, gosti među kojima su bili oskarovac Alfonso Cuaron i francuska zvijezda Leos Carax, filmska diva i humanitarka Vanessa Redgrave, muzička zvijezda Bono Vox...

Prvi Sarajevo Film Festival je održan 1995. godine, a Purivatra priča za Klix.ba kako su mu prethodili njihovi programski "mini festivali" koje su intenzivno programirali u periodu 1993.-1995. To su, između ostalih, bile reprize Loccarno i Edinburg film festivala, čiji su urednici u to vrijeme bili Marco Muller i Mark Cousins.

"Prvi festival je bio zamišljen kao ljetni festival, planiran za vrijeme jednog malo dužeg 'primirja', ali naglo pogoršanje uslova za koliko-toliko sigurnije okupljanje građana dovelo je do pomicanja datuma održavanja. Od planiranog avgusta, stalnim pomjeranjem došlo se do oktobra. Tako je u jednom trenutku, za vrijeme Prvog 'ljetnog' festivala počeo da pada snijeg", rekao je prisjećajući se.

Festival je otvoren u BKC-u projekcijom filma "Bijeli balon" iranskog reditelja Jafara Panahija, a zanimljivo je da je BKC svih 12 dana trajanja festivala bio ispunjen do poslijednjeg mjesta.

"Naš prvi festival je predstavljao veliki programski, organizacioni, ali i tehnički pomak. Uspjeli smo staviti u upotrebu dva oštećena filmska projektora i na našu veliku radost uspjeli dobaviti prave filmske trake (35 mm) za sve slotove u glavnom večernjem terminu. Naši gosti Leos Carax i Alfonso Cuaron donijeli su lično svoje filmove u grad. Film 'Mala princeza' meksičkog oskarovca Cuarona, koji je tada bio na početku svoje zvjezdane karijere, u BKC-u je vidjelo 900 mališana. Carax je sa sobom donio sva tri njegova kultna filma. Svoje filmove su nam donijeli i Milčo Mančevski i Zrinko Ogresta", rekao je.

Iako je prvo izdanje festivala bilo revijalnog karaktera i programske aktivnosti su se uglavnom svodile na prikazivanje filmova, prisustvo velikih autora i ljudi iz filmske industrije otvorilo je mogućnost da se domaća filmska scena počne direktno uključivati u mrežu profesionalnih krugova. 

Zacrtani manifest festivala živi i danas, u osvit njegovog jubilarnog 25. izdanja.

"Većina vremena koje će dva velikana današnje filmske scene reditelji Pawel Pawlikowski i Alejandro Gonzales Inarritu te planetarno popularni glumac Gael Garcia Bernal provesti u Sarajevu biće posvećeno druženju i prenošenju profesionalnih iskustava novim snagama, mladim talentima iz Jugoistočne Evrope koji su okupljeni u projektu Sarajevo Talents. Biće ovo jedno od najboljih izdanja SFF-a za profesionalce, ali prije svega građane Sarajeva i njegove goste. Izbor filmova je veoma dobar i raznolik pa se nadam da će svako moći naći nešto za svoju dušu. I tako, 25. put zaredom", poručio je na kraju ovog razgovora Mirsad Purivatra.

Ceremonija svečanog otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala će se održati 16. avgusta.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog