Zanimljivosti

Izgubljeni svijet – ostrvo u oblacima staro 400 miliona godina (VIDEO)

Planina Roraima je oduvijek privlačila avanturiste, a oni koji su uspjeli da se popnu pričali su o „ostrvu u oblacima“. Nepristupačan teren sastavljen od izuzetno strmih i visokih bočnih stena, planina Roraima je dom brojnim neobičnim biljnim vrstama koje ne postoje nigdje više na planeti. Na planini pada kiša svakog dana, zbog čega život cvijeta.

Na granici između Venecuele, Gvajane i Brazila nalazi se ta planina koja je inspirisala Artura Konana Dojla da napiše „Izgubljeni svijet“. U njegovoj noveli, grupa istraživača tamo pronalazi dinosauruse i druga izgubljena stvorenja – i dalje žive i zdrave na udaljenoj i izolovanoj visoravni. Neki i danas vjeruju kako je to realna mogućnost.

Nekad neprobojna granica za sve osim starosjedioca Pemona, planina Roraima je zaista bila izgubljeni svijet. Ti planinski platoi su već postojali kad je Južna Amerika bila povezana s Afrikom u superkontinent Gondvanu, što znači da su prvi put formirani prije otprilike 400 do 250 miliona godina.

Za to vrijeme, rastopljena stijena probijala se kroz pukotine na kopnu. U isto vrijeme, vjetar i voda proletjeli su Gondvanom pa erodirali uzdignuti gorski niz. Regija izgledala slično sada kao prije oko 20 miliona godina, piše Ancient Orgins.

Pretpostavlja se da "najmanje polovina od oko 10.000 biljnih vrsta ovdje jedinstvena za tepuise i okolne doline. Nove vrste se još otkrivaju", kažu naučnici.

Može li to da znači da navodno izumrle vrste, čak i dinosaurusi, još mogu da postoje.

Roraima je toliko udaljena od svijeta i jedinstvena da nije teško zamisliti kako je Dojl tamo vidio dinosauruse. Planinom je bio fasciniran britanski botaničar Everard Im Turn, koji se 1884. godine popeo na vrh planine Roraima.

Niko od nas koji smo pratili njegov put nismo pronašli praistorijska stvorenja, ali teren je toliko težak da je samo njegov djelić istražen, tek oko 44 kvadratna kilometra, rekao je njemački istraživač Uv Džordž.

Od tada je istraženo veće područje planine, ali nisu pronađeni tragovi dinosaurusa.

Prije dolaska Evropljana, stanovnici Venecuele su tepuima pripisivali posebno mitsko značenje. Prema indijancima Pemon, planina Roraima je „panj moćnog stabla koje je nekada držalo sve voće i povrće na svijetu“, međutim „oborio ga je jedan od njihovih predaka, a stablo se srušilo na zemlju i nastupila je strašna poplava“.

Vjerovali su da ako se osoba popne na vrh tepuisa, neće se vratiti živa.

Dok se današnji putnici možda neće susresti s dinosaurusima i drugim praistorijskim bićima, moći će da vide crne žabe i tarantule koje ne postoje nigdje drugdje na planeti. Vjeruje se da postoji mnogo drugih vrsta jedinstvenih Roraimi koje tek treba otkriti.


Izvor: rts
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog