Zanimljivosti

Top 10 svjetskih destinacija za provesti novogodišnju noć

Neki od detalja se i mogu promijeniti, ali iz godine u godinu ta odredišta širom svijeta imaju zasluženu reputaciju zbog tradicionalno sjajnog novogodišnjeg provoda, piše Si-En-En.

Top 10 destinacija za provesti novogodišnji noć su:

1. Sidney - Australija

Tamo gdje Nova godina prvo stiže, kažu da je najljepše ispratiti staru. Sidnej, ogromni grad koji u toj toploj australijskoj ponoći izleda kao još veći vatromet, natjera vas da povjerujete da ispraćate i sve što je u njoj bilo loše.

Ostrva u luci ili porodični parkovi na obje strane nude odličan pogled na vatromet u luci Sidnej, a ako stvarno želite najbolje novogodišnje iskustvo, treba da budete na vodi, tu je prava zabava. Ako nađete mjesto u nekom od brodića izbjeći ćete i gužve duž obale.

2. Taipei - Tajvan

Doček Nove godine u Tajpeju, glavnom gradu ostrva Tajvan, je prava čarolija.

Najviša zgrada u gradu, Tajpej 101, lansirna je podloga za nezaboravan vatromet. Glavna mjesta tokom ovog događaja su Nacionalna memorijalna dvorana ''dr. Sun Yat-sen'' i Trgovačka četvrt ''Xinyi''.

Grad takođe sponzoriše i muzičke nastupe koji su uvertira velikom događaju, i doprinose čaroliji same proslave.

3. Bangkok

Bangkok je često na vrhu liste gradova gdje je najbolji noćni provod u Aziji. Naravno,ako volite gužvu, buku i veselje, to je prirodno mjesto za doček Nove godine.

4. Dubai - UAE

''Burj Khalifa'' (Toranj kalifa) u Dubaiju jedan je od najvećih nebodera na svijetu koji privlači pažnju, i to čak i više u novogodišnjoj noći.

Kako se 2019. godina bliži kraju, toranj drži rekord kao najviša zgrada na svijetu (828m), u čijem podnožju se gomile ljudi okupljaju kako bi dočekali Novu godinu s nevjerojatnim vatrometom. Nedaleko, ''Burj Plaza'' je malo mirniji i zanimljiviji porodicama.

A ako imate na umu kupovinu, pogledajte trgovački centar ''Dubai Mall'', jedan od najvećih na svijetu.

5. Moskva - Rusija

Istorijski Crveni trg u Moskvi pruža jednu od najhladnijih, ali ujedno i najatraktivnijih postavki za novogodišnji vatromet.

Dok ste tamo, možda biste željeli vidjeti jednu od najposjećenijih grobnica na svijetu, grobnicu komunističkog vođe Vladimira Lenjina,  ili obići zaostavštinu Hladnog rata iz sovjetske ere.

Ako želite da proslavite Novu godinu u velikom stilu, ''Ritz-Carlton'' u Moskvi je za vas pravo mjesto. Sama lokacija i krovni bar će pružiti veličanstveni doživljaj vatrometa.

6. Cape Town – Južnoafrička Republika

Kejptaun je jedan od najljepše smještenih gradova u Africi, a i u svijetu. Novogodišnji vatromet sve to čini još spektakularnijim.

Ako tražite mjesto s ukusnom hranom i pogledom na svečanosti, pogledajte ''MAReSOL'' koji je specijalizovan za portugalsku kuhinju. Ako ste raspoloženi za zabavu, ''Cape Point Vineyards'' jedno je od mnogih mjesta koja treba uzeti u obzir.

7. London – Velika Britanija

Londonu uz Temzu uvijek  pruža izvanredan pogled na novogodišnji vatromet.

Neizostavano iskusto je krstarenje rijekom. 

Savršen način da proslavite Nove godinu je da se smjestite u jednom od najstarijih pabova u Londonu, kao što je ''Old Bell Tavern'', koji poslužujue pića od 1670. godine.

Ako ste fanovi britanske kraljevske porodice, možete posjetiti palatu Kensington , gde je rođena kraljica Viktorija.

8. Rio de Janeiro – Brazil

 Ako želite da dočekate novu godinu sa oko 2 milijuna drugih duša u toplom kupališnom odmaralištu, uputite se u Rio de Janeiro. Glavno okupljanje na plaži Kopakabana tradicionalno sadrži dosta muzike i vatrometa. Ako želite zabavu u klasičnom Rio stilu, posjetite ''Jobi bar'', otvoren od 1950-ih. 

9. New York – SAD

Times Square na Menhetnu. To je sinonim za doček Nove godine širom Sjedinjenih Američkih Država. Čak i ako niste bili tamo lično, postoji dobra šansa da ste gledali  doček na televiziji. 

10. Las Vegas – SAD

Jaka svjetla tokom cijele godine, ali sve se to gasi za Novu godinu. Glavna ulica se zatvara za vozila, a pješaci preuzimaju primat u nezaboravnoj proslavi. U ponoć, razne kockarnice priređuju  veličanstven vatromet s krovova svojih zgrada.

 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog