Zanimljivosti

Kraljica Elizabeta za božićne poklone potroši 30.000 funti

Praznici poput Božića su skupi za većinu ljudi, pa i za britansku kraljicu Elizabetu, koja za tu priliku na poklone za porodicu i osoblje troši vrtoglavih 30.000 funti.

Za Božić i Novu godinu, kraljica kupi čak 520 poklona za članove kraljevske porodice i osoblje, tvrdi njen bivši saradnik za londonski Dejli mejl. 

Njeno veličanstvo (93), takođe šalje 750 božićnih čestitki na kojima se obično nalazi porodična fotografija, a šalje ih rođacima, prijateljima, članovima kraljevskog domaćinstva i članovima raznih delegacija britanskog Komonvelta i zvaničnicima prijateljskih zemalja.

Prema istom izvoru, osoblje koje opslužuje kraljevsku porodicu, poklone od kraljice dobija obično dvije sedmice pre 25. decembra u jednoj od prostorija Bakingemske palate.

U redu, jedan po jedan, oni prilaze da prime poklone od kraljice i dok svakom od njih ona kaže nekoliko riječi, oni joj uljudno zahvaljuju, uz obavezni božićni pozdrav: „Srećan Božić“.

A pokloni su obično u vidu žetona za knjige ili malog komada porcelana iz palate, uz božićni puding.

Ako neko od osoblja zbog posla ne može da prisustvuje ovoj ceremoniji uručivanja poklona, oni im se šalju uz vizitkartu Njenog veličanstva i princa Filipa.

Tu tradiciju je prvi započeo kraljičin deda, kralj Džordž Peti, a nastavio je njen otac kralj Džordž Šesti.

Isti izvor otkriva da je kraljica takođe ranije uoči Božića lično uživala u kupovini, a da je potom poklone birala u Bakingemskoj palati tako što bi joj izabrane prodavnice, kao što su „Harrods” i „Fortnum and Mason”, poslali pune kombije sa mnoštvom stvari.

Te stvari bi bile izložene po stolovima u dvije prostorije u palati, koje ona obilazi, razgleda i bira.

„To je bilo poput njenog vlastitog kraljevskog tržnog centra, ali se od toga odustalo, jer ne vrijedi trošiti energiju na takve stvari“, ispričao je kraljičnin saradnik.

Inače, na Kanalu 5 ovih dana je emitovan film o tome kako kraljevska porodica dočekuje Božić.

Oni se na Badnji dan okupljaju u Sandringemu u tačno 18 sati, gdje u dnevnoj sobi tokom cijele večeri razmenjuju poklone.

Kada je u pitanju kraljičina uža porodica, ona od njih voli da prima šaljive poklone, poput onog koji joj je jednom prilikom poklonio princ Hari.

Bila je to kapa za tuširanje sa natpisom „Ain't life bitch” (Zar život nije kučka).

 

Izvor: RTS
Blog