Vijesti

Republika Srpska uvodi doživotne kazne zatvora

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjoj Luci da predstojeće izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske predstavljaju prilagođavanje pravosuđa i zakonodavstva evropskom sistemu što podrazumijeva i uvođenje doživotne kazne zatvora.

Čubrilović je rekao novinarima da je smrtna kazna u zakonima Republike Srpske postojala, ali da nikada nije primjenjivana u praksi.

"To je konačno definisano. Ustavni sud je to riješio time što ju je ukinuo", podsjetio je Čubrilović, dodavši da nova rješenja, poput uvođenja doživotne kazne zatvora u Republici Srpskoj, postoje u mnogim evropskim i drugim zemljama.

Čubrilović je izrazio nadu da će pravnici, sudije, tužioci i drugi stručnjaci, koji zajedno sa resornim ministarstvom učestvuju u izradi Krivičnog zakonika, ponuditi najbolja rješenja.

Stupanjem na snagu tzv. Tijaninog zakona u Srbiji je omogućeno izricanje kazne doživotnog zatvora za ubice djece, obljubu maloljetnika, trudnica, nemoćnih. Republika Srpska bi po uzoru na Srbiju uskoro mogla dobiti strožije kazne za izvršioce teških krivičnih djela.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog