Intervju

Stefan Kremenović: Na institucijama Republike Srpske je da stvore pogodno tlo da se mladi vrate i primijene stečeno znanje u praksi

Na nedavno održanim studentskim izborima izabrani su budući predstavnici studenata. Razgovarali smo sa Stefanom Kremenovićem predsjednikom saveza studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci o radu ove organizacije i problemima sa kojima se susreću studenti medicine.

FRONTAL: Šta biste izdovojili od stvari koje ste uradili u prethodnih godinu dana?

KREMENOVIĆ: Posebno smo ponosni što smo bili jedni od organizatora 1. Blimc-a (Banja Luka International Medical Congress 2019) koji je okupio oko 120 učesnika. Obnovili smo izdavanje časopisa Saveza studenata Medicinskog fakulteta “Limfa” nakon skoro dvije godine pauziranja. U saradnji sa Upravom riješili smo probleme nedostatka čitaonice, svlačionice, dodatnih prostorija za nastavu kao i modela za praktičnu nastavu. “Otključali” smo sve male predmete te smo ih riješili uslovljenosti sa čistom prethodnom godinom. Učestvovali smo u obilježavanju većeg broja javnozdravstvenih datuma i projekata kao što su Svjetski dan srca, Movember, Zdravosfera, Mentalno zdravlje u zajednici, Rozi oktobar, Svjetski dan DM… U svemu ovome imamo podršku organizacije SaMSIC. Potpisani su sporazumi o saradnji sa srodnim fakultetima i organizacijama od sličnih interesovanja. Organizovane su akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, humanitarne akcije i akcije prikupljanja paketića.

FRONTAL: Šta biste izdvojili kao najveće probleme sa kojima se studenti medicine susreću?

KREMENOVIĆ: Problem koji se provlači prethodnih 40ak godina, odnosno od samog osnivanja fakulteta, je prostorni kapacitet. Trenutno se nastava održava na šest različitih lokacija. Ostali problemi u poređenju sa ovim su minorni. Ove godine prezentovan nam je projekat izgradnje medicinskog kampusa na lokaciji Paprikovac sa čim će se objediniti sve. Nadamo se da će se iduće godine započeti sa izgradnjom istog.

FRONTAL: Da li ste zadovoljni saradnjom koju ste ostvarili sa Upravom?

KREMENOVIĆ: Saradnja studentskih organizacija sa Upravom je na visokom nivou. Za dobru saradnju potrebnu su dvije strane što je u našem slučaju evidentno. Dekan i prodekani u potpunosti podržavaju sve nastavne i vannastavne aktivnosti studenata. Svi prijedlozi i molbe se u kratkom vremenskom periodu rješavaju što nas izuzetno raduje. Studenti su preko Uprave uključeni i u veliki broj međunarodnih projekata.

Sveprisutan je trend odlaska domaćeg medicinskog kadra u zemlje EU, nije rijetko da i sami studenti medicine još tokom osnovnih studija idu na kurseve njemačkog kako bi neposredno po završetku fakulteta emigrirali, najčešće u Njemačku. Na koji način smatrate da je moguće ovaj trend promijeniti?

Nisam siguran da li uopšte trebamo da mijenjamo ovaj trend. Stava sam da svršeni studenti trebaju određeni period svoje karijere da provedu u inostranstvu gdje će steći adekvatno znanje iz oblasti sa kojima  će se baviti. Na institucijama Republike Srpske je da stvore pogodno tlo da se isti vrate i primijene stečeno znanje u praksi. Potpuno je normalno da se odvijaju migracije u svijetu.

FRONTAL: Kakvi su budući  planovi Saveza studenata Medicinskog fakulteta?

KREMENOVIĆ: SSMF će nastaviti sa aktivnostima vezanim za poboljšanje položaja studenata, borbi za studentska prava, organizaciji različitih skupova i kongresa, obilježavanju javnozdravstvenih datuma, rješavanju svih studentskih problema... Uključićemo se u izmjene kurikuluma za sve smjerove kako bismo olakšali studentima ovaj ionako težak fakultet.

 
Frontal/A.K.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog