Društvo

Dan za bezbjedniji internet

Dan za bezbedniji internet je kampanja započeta 2004. godine koja obuhvata najrazličitijete metode sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obilježava se u više od 150 država širom svijeta i fokusira aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Ovaj međunarodni dan, osnovan na incijativu Evropske komisije, u Bosni i Hercegovini se obilježava od 2011. godine, a ove godine pod sloganom "Zajedno za bolji internet".

Obilježavanje ovog dana za cilj ima da ukaže na pozitivne strane novih tehnologija i ukaže na načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi. Posebna pažnja poklanja se zaštiti djece na internetu i tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece i telekomunikacionog sektora promovišu sigurnu i odgovornu upotrebu digitalnih platformi.

Prema podacima UNICEF-a djeca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika, a među najčešće rizike kojima su izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vijesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima.

Djeca pokazuju veliko interesovanje prema novim tehnologijama i sve mlađa stupaju u kontakt sa internetom, zbog čega su posebno podložna negativnim stranama novih tehnologija, ističe izdigitalne agencije Namics.

„UNICEF-ovo istraživanje Bezbjedan internet za cijelu porodicu pokazalo da manje od 10 odsto djece uzrasta od 4 do 8 godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka djeca pristupe internetu i prije svoje treće godineˮ, ističe Filip Gort iz Namicsa.

Današnja djeca se smatraju „digitalnim domorocimaˮ (eng. digital natives) upravo zbog uzrasta u kom se susreću sa novim tehnologijama.

„Najčešće aktivnosti djece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primjer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vrijeme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji djeca komuniciraju i na koji se druže. Imajući to u vidu, vrlo je značajno da djeca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog dobaˮ, objašnjavaju stručnjaci iz digitalne agencije Namics.

Najčešci oblici zloupotrebe djece na internetu su trafiking, krađa,blud, sugestija i vršnjačko nasilje. Udruženja za zaštitu djece apeluju na roditeje da preduzmu potrebne mjere kako bi zaštitili svoju djecu i upoznali ih sa svim prednostima ali i manama digitalnih platformi.


Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog