Politika

Влада Јапана подржава прудски процес

БАЊА ЛУКА - Влада Јапана подржава прудски процес и сматра да је тај процес од велике важности за БиХ, изјавио је јапански амбасадор у БиХ Футао Мотаи.


Он је рекао да се нада да ће лидер СДА Сулејман Тихић у будућности донијети одлуку да настави присуствовати тим разговорима.

Говорећи о српско-јапанском форуму у Бањoj Луци, који је организовала Влада Републике Српске, Мотаи је навео да је у свом говору рекао да је ово вријеме да се размишља о трговини и економији и да је БиХ, која је недавно започела процес обнове, потребна економска сарадња.

Он је рекао да у БиХ нема великих инвестиција из Јапана и да је трговина слаба на свим нивоима, оцијенивши да је разлог зато лоша перцепција јапанских инвеститора према БиХ, те да је то питање које хитно морају ријешити домаћи политичари.

"Постоји погрешно мишљење о томе да БиХ нема потенцијал, али то није тачно. БиХ се досад није довољно посветила властитој промоцији у иностранству. У том смислу напор Владе РС да организује овај форум и да позове јапанске инвеститоре и трговце сигурно је корак у правом смјеру", истакао је Мотаи.

Одговарајући на питање због чега је Јапан у послијератном периоду помогао БиХ, која је толико далеко, Мотаи је навео да се његова земља послије Другог свјетског рата обновила, захваљујући помоћи других земаља и да је то био мотив да се помогне и БиХ "која је патила у рату, а сада се налази у фази обнове".

Одговарајући на питање како је Јапан постигао да буде друга најбогатија земља на свијету, Мотаи је рекао да је на то, прије свега, утицао тежак рад.

"У Јапану је увијек у фокусу размишљање, од главног менаџера до најмањег радника. Они веома много воде рачуна о томе како ће купац гледати на производ. Значи, квалитет не можете постићи само ако радите 10-12 сати дневно, него је важно да ствари направите тако да осигурају квалитет за купце. И то је оно што нам је помогло да се пробијемо у свијету", додао је Мотаи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog