Politika

Сједница ПИК: Русија издвојила мишљење, остали остају до даљњег

САРАЈЕВО - ОХР треба да остане у БиХ док не буде испуњено пет циљева - закључио је данас Управни одбор Савјета за провођење мира (ПИК).


У коминикеу, објављеном након дводневног засједања на нивоу политичких директора одржаног у Сарајеву, изражена је забринутост и разочарење степеном помака начињених након претходног састанка у марту, те затражено од високог представника у БиХ, Валентина Инцка, да настави са предузимањем свих одговарајућих мјера да би постављени циљеви били у потпуности реализовани.

"Све док то не буде завршено, ОХР ће остати у БиХ и наставиће да врши свој мандат у складу са општим оквирним споразумом за мир у БиХ, обезбјеђујући пуно поштивање мировног споразума", истиче се у коминикеу и наводи да је Управни одбор ПИК наставио разговоре о могућностима за транзицију ОХР у канцеларију специјалног представника ЕУ.

Управни одбор ПИК наставио разговоре о могућностима за транзицију ОХР у канцеларију специјалног представника ЕУ

Чланови Управног одбора ПИК, изражавају забринутост у вези са развојем политичке ситуације у БиХ у посљедње вријеме, посебно у вези са усвајањем закључака Народне скупштине Републике Српске 14. маја.

"Изјаве и активности којима се оспоравају суверенитет и уставни поредак БиХ, као и покушаји поништавања претходно договорених реформи и слабљење постојећих институција на државном нивоу показују отворено непоштивање фундаменталних принципа мировног споразума, што је неприхватљиво и мора престати", наглашава се у коминикеу.

ПИК истиче да ће активности као што су ове, бити узете у обзир приликом процјене другог услова који је поставио Управни одбор Савјета за провођење мира за транзицију ОХР у ЕУСР, а то је позитивна процјена ситуације у БиХ заснована на пуном поштивању Дејтонског мировног споразума, наводи се у коминике и напомиње да се делагација Руске Федерације није се могла придружити остатку ПИК у вези са наведеним ставом.

У коминикеу се поздрављају индикације да је обновљена опредјељеност прудске тројке и других политичких лидера да ускоро наставе са разговорима

У коминикеу се поздрављају индикације да је обновљена опредјељеност прудске тројке и других политичких лидера да ускоро наставе са разговорима и упућен је позив свим политичким странкама и актерима да у духу компромиса и тражења заједничких рјешења која су отјелотворена у прудском процесу, појачају свој ангажман у разговорима о будућим реформама и подрже напоре у провођењу реформи које су потребне да БиХ крене напријед.

"Иако уставна реформа није дио циљева и услова за затварање ОХР-а, она је и даље један од суштинских приоритета. Лидери политичких странака и предсједавајући оба дома парламента БиХ потврдили су да, у свјетлу тежњи БиХ да се прикључи ЕУ, она треба да постане функционалнија држава", наглашава се у коминикеу уз позив да се поново покрену разговори о уставним промјенама.

Управни одбор ПИК-а је поздравио текуће припреме за ојачано присуство ЕУСР-а у БиХ након коначног затварања ОХР-а, те напредак постигнут на неким од приоритета из Европског партнерства и истакао значај потребе да органи БиХ предузму активности које су потребне за даље провођење Европског партнерства.

ПИК је поздравио недавно усвајање четири закона који су потребни за либерализацију визног режима

ПИК је поздравио недавно усвајање четири закона који су потребни за либерализацију визног режима и позвао органе БиХ да што прије реализују преостале захтјеве у том погледу.

"Управни одбор ПИК-а изразио је разочарење чињеницом да још није именован директор Дирекције за европске интеграције", напомиње се у коминикеу.

ПИК је констатовао да глобална економска рецесија има негативан утицај на БиХ и поздравио договор између локалних органа власти и особља Међународног монетарног фонда (ММФ) у вези са стендбај аранжманом, који ће ускоро бити разматран на сједници Извршног одбора ове међународне финансијске институције.

У коминикеу се апелује на органе власти на свим нивоима да проведу договорене мјере и наставе радити на реформама усмјереним на консолидовање јавних финансија.

ПИК изражава забринутост чињеницом да је у парламенту БиХ донесен Закон о заштити домаће производње, којим се крше међународне обавезе БиХ које проистичу из Споразума ЦЕФТА.

Управни одбор ПИК је са забринутошћу констатовао да је дошло до озбиљног погоршања у раду Компаније за пренос електричне енергије у БиХ (ТРАНСКО)

Управни одбор ПИК је са забринутошћу констатовао да је дошло до озбиљног погоршања у раду Компаније за пренос електричне енергије у БиХ (ТРАНСКО), због континуираног бојкота Управног одбора од органа власти из РС, те позвао Владу РС да се што прије поново конструктивно ангажује у оквиру овог предузећа и допринесе његовом несметаном функционисању.

Чланови Управног одбора ПИК позвали су надлежне органе да осигурају што бржи напредак у постизању прихватљивог и одрживог рјешења за питање расподјеле имовине између државе и других нивоа власти, имовине одбрамбених структура, пуно провођење коначне одлуке о Брчко дистрикту, фискалне одрживости и јачању владавине закона.

Надлежни органи треба да убрзају провођење државне стратегије за рјешавање случајева ратног злочина, државне стратегије за реформу правосудног сектора, те Закона о кретању и боравку странаца и азилу, наводи се у коминикеу.

У коминикеу се наводи да Управни одбор ПИК даје пуну подршку високом представнику у БиХ и могућности да користи низ овлаштења да би осигурао пуно поштивање мировног споразума, и подсјећа све органе у БиХ на њихову обавезу да осигурају да се то у потпуности поштује.

Управни одбор истакао је да високи представник у БиХ, задржава потребне инструменте да одговори на оспоравања мировног споразума

Управни одбор истакао је да високи представник у БиХ, задржава потребне инструменте да одговори на оспоравања мировног споразума.

Управни одбор ПИК изразио је незадовољство чињеницом да Стратегија за имплементацију Анекса Седам Дејтонског споразума коју је подржао УНХЦР, а која представља значајан дио прудског споразума из новембра 2008. године, није усвојена због противљења делегата из Републике Српске у Дому народа БиХ, успркос чињеници да су Стратегију претходно усвојили и Савјет министара и Представнички дом БиХ.

ПИК је поздравио процјену супервизора за Брчко, Рафија Грегоријана, да институције дистрикта, као цјелина, "функционишу ефикасно и, по свему судећи, трајно".

"Управни одбор ПИК изразио је жаљење што ентитети и држава нису ријешили преостала питања наведена у комуникеу из марта у погледу Брчко дистрикта", наводи се у коминикеу, уз напомену да је једногласно прихваћена препоруку супервизора за Брчко да се у јесен ове године донесе одлука о окончању супервизије под условом да ентитети и држава испуне преостале услове за то.

Једногласно прихваћена препорука супервизора за Брчко, да се у јесен ове године донесе одлука о окончању супервизије

Наводећи да је неприхватљиво да Градско вијеће Мостара није именовало градоначелника чак ни осам мјесеци након избора, ПИК је позвао високог представника у БиХ, Валентина Инцка, да предузме даље кораке како би олакшао процес избора новог градоначелника.

"Управни одбор Савјета за провођење мира поздравио је избор државног омбудсмана за људска права у децембру 2008. године, те изражава жаљење због оставке хрватског омбудсмана три мјесеца касније и апелује на РС да без одлагања усвоји закон којом се врши преношење институције Омбусмана РС, како би се превазишла блокада у спајању три институције", наглашава се у коминикеу.

Сљедећи састанак политичких директора Управног одбора ПИК, биће одржан у Сарајеву 18. и 19. новембра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog