Društvo

Помјерена граница РС у општини Петрово

ПЕТРОВО - У насељу Карановац, у општини Петрово дошло је до помјерања међуентитетске линије промјеном тока ријеке Спрече у корист општине Грачаница у Федерацији БиХ, на штету Републике Српске.


На данашњем састанку представника општине Петрово са експертима и инспекторима Агенције за воде обласног и ријечног слива ријеке Саве, закључено је да након проучавања геодетских података буде утврђено да ли се ради о неовлаштеном помјерању међуетитетске линије.

Више од 137 грађана насеља Карановац у општини Петрово затражило је петицијом од ове општине да се заустави помјерање корита ријеке Спрече у Спречанско Поље.

Незадовољни грађани оптужују Компанију "Ширбеговић" из Грачанице "да на обалу Спрече, са федералне стране, годинама довози ископану земљу и шкартиране бетонске конструкције, гурајући тако ријеку према Карановцу".

Озренци прецизирају да је Спреча до сада однијела 29 000 метара квадратних њиховог земљита, за колико је и међуентитетска линија помјерена на штету РС.

Начелник општине Петрово, Зоран Благојевић, изјавио је да "ова општина са општином Грачаница имај изузетно добре односе", али да проблем настао на обали Спрече није ријешен упркос неколицини разговора са начелником општине Грачаница, Нусретом Хелићем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog