Svijet

Чавес и Ахмадинеџад руку под руку против САД

ТЕХЕРАН - Предсjедници Венецуеле и Ирана, Уго Чавез и Махмуд Ахмадинежад, заложили су се у Техерану за отпор западним силама предвођеним САД, као и за продубљивање билатералних односа.


Чавез је јуче стигао у Иран у оквиру 11-дневног пута током којег је боравио у Либији, Алжиру и Сирији. На путу који је описао као настојање за изградњу мултиполарног свијета и супротстављање америчком утицају треба још да посјети Бјелорусију, Русију и Шпанију.

Ирански предсједник је на састанку с Чавезом рекао да двије земље имају „вазну мисију да помогну потлаченим и револуционарним државама и да прошире антиимперијалистички фронт у свијету", пренијела је иранска телевизија на енглеском Прес ТВ.

„Прошло је вријеме када су арогантне силе имале утицај на револуционарне државе", рекао је Ахмадинежад.

По доласку у Техеран јуче, Чавез је рекао да је Иран „прави стратешки савезник, поуздан савезник" његове земље.

Похвалио је Иран за, како је навео, супротстављање покушају Западних сила да га дестабилизују послије јунских предсједничких избор којим је Ахмадинеџад други пут изабран на чело државе.

Ти покушаји су пропали, рекао је Чавез, додајући да је „Иран ојачао".

У изјави за једну венецуеланску телевизију, Чавез је бранио „суверено право" Ирана да развија нуклеарни програм. Запад тврди да тај програм има за свхру прављење нуклеарног оружја, што Техеран негира.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog