Svijet

Израел: У прошлогодишњој офанзиви на Газу, страдали углавном цивили

ЈЕРУСАЛИМ - Током израелске војне офанзиве, покренуте крајем прошле године на Појас Газе, погинуло је 1.387 Палестинаца, а више од половине, укључујући 320 малољетника, није учествовало у борбама, саопштила је данас израелска организација за борбу за људска права "Б`Тсалем".


У саопштењу се наводи да 773 Палестинца нису учествовала у борбама током израелске војне офанзиве на Појас Газе у времену између децембра и јануара.

Према "Б`Теселему", међу погинулима је 252 дјеце млађе од 16 година и 111 жена, док је израелска војска саопштила да је страдало 89-оро дјеце и 49 жена.

"Међу погинулим, 68 Палестинаца од 16 и 18 година није учествовало у борбама. У те жртве спада и 19 малољетника из исте старосне групе, али су они учествовали у борбама," наводи се у саопштењу.

Израелска војска је саопштила да је у офанзиви страдало 1.166 Палестинаца, укључујући припаднике полиције и да у ту бројку спада и 709 "терористичких оперативаца".

"Б`Теселем" је саопштио да су податке прикупили истражитељи који су посјетили "куће и прикупили умрлице, фотографије и свједочења о убијеној дјеци."

Израелска војска није коментарисала извјештај, али је претходно истакла да је циљ операције "Изливено олово" била терористичка организација Хамас, а не грађани Појаса Газе.

Медицинске службе у Појасу Газе саопштиле су да су током офанзиве страдала 1.382 Палестинца, од којих су 447 били малољетници.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog