Društvo

И даље се кампује испред Владе Тузланског кантона

ТУЗЛА - Кантоналне власти Тузле нису уклониле шатор испред зграде Владе Тузланског кантона, који су поставили Срби повратници са подручја општине Калесија, незадовољни рјешавањем повратничких проблема.


Представик Срба повратника из Калесије, Милисав Гарић, рекао је да је комунална инспекција одредила рок до данас да се шатор уклони, јер ће у противном они то урадити.

"До сада нам инспекција, као нико из Кантоналних власти, није долазио и надам се да ће шатор остати све док нам не обећају да ће испунити наше повратничке захтјеве", рекао је Гарић, који је и предсједник Удружења грађана "Агро развој" из Калесије.

Српски повратници са подручје општине Калесија, незадовољни рјешавањем повратничких проблема, разапели су 15. септембра шатор испред зграде Владе Тузланског кантона и најавили да ће ту остати док им се не испуне захтјеви.

Гарић је рекао да српски повратници на подручје Калесије чекају већ десет година да се ријеше њихови најосновнији проблеми, али без икаквог помака.

"Министарство за људска права и избјеглице БиХ, ресорно ентитетско и министарство Тузланског кантона, као и власти општине Калесија, константно се оглушавају о наше захтјеве", рекао је Гарић.

Он је појаснио да српски повратници у Калесију захтијевају да се санира депонија отпада, која се налази у повратничком мјесту Зелина, да им се омогући прилаз до мјесног гробља у мјесту Гојчин, да им се минимално помогне око јесење сјетве, да добију нешто пољопривредне механизације, те да у општини Калесија буде запослен бар један Србин повратник.

"Због нерјешавања наших питања остајемо у шатору испред зграде Владе Тузланског кантона док се не ријеше наша минимална егзистенцијална повратничка питања и ништа више не тражимо", рекао је Гарић и нагласио да у шатору борави по десет повратника, након чега се сваког дана мијењају у шатору док се проблеми не ријеше.

Организатор окупљања српских повратника испред зграде Кантоналне владе у Тузли је Удружење грађана "Агро развој", уз техничку подршку Удружења за повратак у Тузлански кантон.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog