Svijet

Свргнути Зелаја се кришом вратио у Хондурас

Власти Хондураса увеле су полицијски час у цијелој земљи док су затворении аеродроми након драматичног повратка свргнутог предсједника Мануела Зелаје.


Зелаја се склонио у бразилску Амбасаду у пријестоници Тегусигалпи, како би избјегао хапшење скоро три мјесеца након што је свргнут са власти. На овај начин, Зелаја технички и даље није у Хондурасу, него на територији Бразила.

Неколико хиљада Зелајиних присталица окупило се испред Амбасаде како би му пружили подршку. Подршку му ни најмање не дају САД, које су као бранилац демократије вршили инвазије на друге земље Латинске Америке.

У телевизијском обраћању привремени предсједник Хондураса Роберто Мичелети упутио је захтјев влади Бразила да преда Зелају како би му било суђено

У телевизијском обраћању привремени предсједник Хондураса Роберто Мичелети упутио је захтјев влади Бразила да преда Зелају како би му било суђено.

Шеф бразилске дипломатије Келсо Аморим истакао је да би свака пријетња Зелаји или бразилској Амбасади било грубо кршење међународног закона.

Зелајин повратак у Хондурас изненадио је представнике привремене владе, док је Мичелети испрва негирао да се свргнути лидер вратио у државу.

Због пораста тензија у Хондурасу амерички државни секретар Хилари Клинтон је рекла да Зелајин повратак не смије довести до насиља.

"Потребно је започети дијалог како би био успостављен комуникациони канал између Зелаје и представника режима у Хондурасу", рекла је Хилари Клинтон.

"Потребно је започети дијалог како би био успостављен комуникациони канал између Зелаје и представника режима у Хондурасу", рекла је Хилари Клинтон

На снимцима емитованим на телевизији Зелаја се на балкону бразилске Амбасаде појавио са карактеристичним бијелим шеширом на глави машући својим присталицама.

Војска је свргнула Зелају са власти 28. јуна након чега је послат у егзил у Никарагву усљед спора око његовог плана да спроведе референдум о уставним промјенама и тако себи обезбједи други мандат.

Зелаја је изабран 2005. године на четворогодишњи мандат који према важећем Уставу земље не може да се продужи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog