Društvo

Забранили кравама да угрозе дигнитет институција БиХ

САРАЈЕВО - Представницима Удружења пољопривредника БиХ полиција је данас забранила да доведу краве испред зграде Уставног суда БиХ у Сарајеву, образлажући да се тим чином не поштује дигнитет институција, јер је у истој згради и Предсједништво БиХ.


Предсједник Удружења пољопривредника БиХ Миро Пејић рекао је новинарима да је полиција у близини зграде задржала камион и да није дозволила пољопривредницима да краве изведу на улицу.

Пејић тврди да пољопривредници нису добили никакву забрану за најављени протест.

"Уредно смо најавили да ћемо довести краве пред Уставни суд с циљем притиска на ову институцију да донесе коначну одлуку о закону о заштити пољопривредне производње који је прије три мјесеца суспендован и донесена привремена мјера", каже Пејић.

Пејић је подсјетио да су се пољопривредници данас окупили, јер стране судије, само два дана пред сједницу Уставног суда, преузимају материјале да би се упознали и донијели важну одлуку.

Он је поновио да ће се пољоприведници и у петак у 10.00 часова, када би Уставни суд требало да донесе одлуку о закону о заштити пољопривредне производње, окупити испред зграде, дијелити пољопривредне производе, пилиће, брашно и довести поново краве, које су млађе од протеста Удружења пољопривредника који су почели прије 4,5 године пред зградом парламента.

Пејић је напоменуо да пољопривредници имају велики разлог да протестују и остану досљедни у својој борби.

Уколико суд донесе одлуку којом нису задовољни, Пејић је рекао да ће се и у суботу вратити пред Уставни суд, а очекује и подршку грађана и других синдикалних организација.

"Ако буде требало, окупићемо се и пред другим институцијама и остати док не остваримо своја права", рекао је он и додао да не постоји ниједан аргумент да суд не донесе позитивну одлуку.

Пејић је напоменуо да штета коју БиХ трпи због непримјењивања овог закона износи двије милијарде КМ дефицита само у храни и прехрамбеним производима.

Предсједник Удружења пољопривредника Бијељина Љубо Малетић рекао је да пољопривредници настоје да докажу властима у БиХ да је "сељаку догорјело до коже".

Уставни суд БиХ је 3. јула привремно обуставио примјену закона о заштити домаће производње у оквиру Споразума ЦЕФТА, чиме ова мјера остаје на снази до доношења коначне одлуке Уставног суда у овом предмету.

Обуставу примјене Закона затражио је предсједавајући Дома народа парламента БиХ Илија Филиповић, који сматра да је закон о заштити домаће производње супротан и Уставу и Цефти, као и неким одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Законом се уводе царине на производе од меса и млијека, воће, поврће, пиће и алкохол, те још неке производе који се бесцарински увозе из сусједних држава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog