Društvo

Eксхумације ће поврдити етничко чишћење у Хрватској

БАЊА ЛУКА - Шеф Документационо-информативног центра ''Веритас'' Саво Штрбац тврди да ће ексхумације убијених Срба у Хрватској коначно разоткрити истину о позадини домовинског рата и размјере почињених злочина и етничког чишћења Срба у тој земљи.


Иако је данас почела ексхумација посмртних остатака тијела Срба у Двору на Уни у Хрватској, Штрбац је рекао да Хрватска нема оправдања да 14 година након акције ''Олуја'' намјерно касни са ексхумацијама убијених Срба у Крајини, посебно ако се има у виду чињеница да је ријеч о познатим гробним мјестима која су обиљежена крстовима и бројевима.

Штрбац је навео да Хрватска намјерно одуговлачи са ексхумацијама убијених Срба у сектору ''југ'', на подручју Задра, Шибеника и Врлике, гдје је, према ''Веритасовим'' подацима, након ''Олује'' убијено око 80 Срба, углавном стараца.

Он је подсјетио да је пред Хашким трибуналом завршно суђење хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку за злочине почињене над Србима током и након ''Олује" проведене у Крајини 1995. године, због чега Хрватска избјегава ексхумације убијених Срба у том сектору.

Штрбац је рекао да је Хрватска 1996. године доставила Комисији за тражење несталих Србије податке о 45 гробних мјеста у Двору на Уни, од чега су само два гробна мјеста имала име - један Босиљке Јањић, а други Љубице Милић, док су сви остали гробови били безимени.

''`Веритас` располаже подацима о 112 гробних мјеста у Двору на Уни, колико има и крстова и бројева на крстовима'', истакао је Штрбац.

Он је истакао да ''Веритас'' располаже подацима о 800 регистрованих гробних мјеста у Хрватској Срба страдалих за вријеме операције ''Бљесак'' и ''Олуја'' у Крајини, која и даље чекају на ексхумације и идентификације.

У Двору на Уни у Хрватској данас је почела ексхумација посмртних остатака тијела Срба из заједничке гробнице, потврдила је портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић.

Ченгићева је рекла да се очекује да ће из представници Уреда за заточена и нестала лица Републике Хрватске, који предводе овај посао, те гробнице ексхумирати више од стотину посмртних остатака тијела Срба, од чега 18 лица из мандата Института за нестала лица БиХ.

Она је навела да ће ексхумацији присуствовати представници Комисије за тражење несталих лица Србије и предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милан Богданић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog