Društvo

Ристовић: Влада низом мјера успјела да заустави повећање незапослености

ПАЛЕ- Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић рекао је данас на Палама да Влада РС низом мјера успјела да заустави повећање незапосленост у Срској.


"Низом мјера, које је Влада РС предузела, успјела је да заустави повећање незапослености која угрожава привреду РС и БиХ", рекао је Ристовић и додао да велики проблем представља и фискална оптерећеност привреде из које се финансира огроман дио јавне потрошње.

Ристовић је, у паузи окрзуглог стола на тему "Мјере и активности Завода за запошљавање РС у условима испољавања посљедица рецесије", истакао да је Влада РС финансирала низ пројеката запошљавања циљних група, а то су социјално-незбринути, демобилисани борци и приправника са високим образовањем.

Он је нагласио да Влада РС стимулише и сајмове запошљавања који омогућавају да се на једном мјесту нађу послодавци и они који траже посао.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да се на данашњем округлом столу могла чути мало конкретних приједлога о томе шта чинити, али да нису изостала различита размишљања од филозофских до изношења статистичких података.

"Морамо рећи да имамо озбиљан проблем и то из два угла. Први да је постојење овог проблема домаћи ексклузивитет који се вуче од приватизације у РС која је произвела је велики број радника који су остали без посла, и друго је свјетска криза која је додатно погоршала стање у РС", рекла је Мишићева.

Она сматра да је рјешење у тражењу новог запошљавања и да би то требало да буде приоритет Владе РС, послодаваца и Синдиката и свих фактора друштва.

Мишићева је подсјетила да постоје ситуације да предузећа под окриљем економске кризе раднике плаћају мизерно и злоупотребљавају уговор о споразумном прекиду радног односа.

Она је појаснила да приликом запошљавања неки послодавци дају два уговора раднику један на рад на неодређено вријеме и други о споразумном прекиду радног односа и сваког тренутка може да повуче тај папир и да без икаквих посљедица отпусти радника.

"То се дешава, јер инспекција није активна", рекла је Мишићева.

Директор Завода за запошљавање РС Бошко Томић истакао је да Завод мора да иде у сусрет проблему и да на вријеме укаже које радне снаге има довољано и гдје не треба производити нови кадар.

Томић каже да ће Завод правовремено достављати информације министарствима и Влади РС како би могао да поднесе одређене захтјеве, прије свих, за преквалификацију радника.

Према његовим ријечима, Завод треба да снима и прати тржиште и види гдје постоји опасност да ће доћи до отпуштања радника.


Професор Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Бранко Ђерић истакао је да Завод за запошљавање РС мора да добије нову улогу, односно да више не може да буде само евидентичар незапослености већ мора комплексније да покрива тржиште рада и запослености.

Он каже да Завод мора да врши анализе да би на вријеме могао да изађе са прогнозама.

"Свака земља која жели да се развија мора да има реални сектор и производњу која је кардинални правац одбране постојећих и стварања нових радних мјеста", каже
Ђерић и истиче да се РС и БиХ сада налазе на 75 до 80 одсто приједратног нивоа развијености.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog