Društvo

Почела расправа о жалби на ослобађајуће пресуде Харадинају и Балају

ХАГ - Пред Жалбеним вијећем Хашког трибунала јутрос је почела расправа по жалбама на пресуду којом су бивши команданти ОВК Рамуш Харадинај и Идриз Балај ослобођени оптужби за злочине над српским, албанским и ромским цивилима на Косову 1998. године, а Лахи Брахимај осуђен на шест година затвора.


Тужилаштво тражи да се Брахимају изрекне строжа казна, а да се предмети против Харадинаја и Балаја врате на поновно суђење.

Жалбу је уложио и Брахимај, тражећи ослобађајућу пресуду или да му се казна смањи.

Харадинај и Балај раније су обавијестили вијеће да ће искористити своје право да не присуствују жалбеној расправи, тако да их пред судом заступају адвокати.

Тужилаштво инсистира да је претресно вијеће требало дати приоритет правичном, умјесто ефикасном суђењу, када је установило да се свједоци на овом суђењу застрашују.

Првостепена пресуда изречена је 3. априла прошле године. Холандски судија Алфонс Ори том приликом је указао да је ''вијеће стекло утисак да се суђење одвијало у атмосфери у којој се свједоци нису осјећали безбједно'', те да ''нестабилна безбједносна ситуација на Косову није угодна за свједоке''.

Вијеће је тада закључило да се пред судом нису појавили свједоци за које се очекивало да ће дати исказ ''о централним аспектима предмета'', међу којима је и бивши припадник ОВК Шефћет Кабаши. Због одбијања да свједочи у овом предмету, Кабаши је оптужен за непоштивање суда, али му није суђено, зато што је побјегао у САД.

Предвиђено је да расправа траје до краја дана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog