Republika Srpska

Џомбић: Од 2006. године ревизорски извјештаји све позитивнији

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је све и један извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС од оснивања 2001. до 2006. године био негативан, а да су извјештаји за 2006, 2007. и 2008. годину изразили мишљење са резервом.


"Сваки је извјештај све бољи и бољи. Очигледно је да постоји незадовољство зашто смо ми, а не нека друга влада, преломили тај негативан тренд. Али, то треба знати, а то су урадили ови министри и ова влада'', рекао је Џомбић посланицима, одговарајући на примједбе опозиције на, како су истакли, недомаћинско понашање Владе документовано у ревизорским извјештајима.

Џомбић је позвао и главног ревизора да јавно каже какве је и од кога имао притиске, како тврди опозиција.

Шеф Клуба посланика Савеза независних социјалдемократа Жељко Мирјанић рекао је да опозиција врши притисак на главног ревизора тиме што га јавно прозива на овој сједници.

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Миланко Михајлица рекао је да је ова Влада 10,5 милиона марака потрошила на аутомобиле, што је 65 000 најнижих пензија, затим 4,5 милиона марака за гориво, што је 27 000 најнижих пензија, те 12.500 КМ на фотељу, што је 80 најнижих пензија у РС.

"Забрињава што тужилаштва не раде ништа на основу ревизорских извјештаја, макар на основу оних који изражавају негативно мишљење'', рекао је Михајлица.

Посланик Партије демократског прогреса Диана Чекић критиковала је што је Министарство финансија РС, према ревизорском извјештају, број запослених повећало са 160 на 211, плате повећало за 82 одсто у односу на 2007. годину, а путне трошкове прекорачило за 101 одсто.

"Ревизијом сегмента благајничког пословања утврђено је исплаћивање несразмјерно веће аконтације за службени пут него што су реалне потребе. На примјер, аконтација износи 3.000 евра, правдање 150 евра, а поврат 2.850 евра, уз знатна кашњења у правдању аконтације'', рекла је Чекићева.

Она је додала да о недомаћинском понашању Владе говори и податак да је за ''Ноћ шампиона'' и Профи бокс камп ''Црвена звијезда'' Градишка издвојено 380.000, односно 200.000 КМ.

Посланик ПДП Александар Голијанин затражио је информацију о арбитражном поступку који се у Бечу води између ЧЕЗ-а и "Електропривреде РС''.

"Тај посао показаће се као крупан промашај, који ће РС пуно коштати'', рекао је Голијанин и упитао да ли ће против одговорних бити поднесене кривичне пријаве.

Посланик СНСД Александар Кесић рекао је да дискусије показују да се већ кренуло са предизборном кампањом, јер се расправе удаљавају од тачке дневног реда на којој је егзактан ревизорски извјештај.

И даље је у току расправа о извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора о ревизијама Консолидованог извјештаја Владе РС и финансијских извјештаја буџетских корисника РС и о раду ове службе за 2008. годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog