Politika

Додик: Могућ и референдум у РС о страним судијама

БAЊA ЛУКA - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да стране судије и тужиоци треба да оду из правосуђа БиХ и да ће они отићи, најављујући могућност одржавања референдума у РС о том питању.


Реагујући на став првог замјеника високог представника у БиХ Рафија Грегорија да ће "ако не буде продужен мандат страним судијама и тужиоцима, бити угрожена владавина закона у БиХ, да неће бити страних улагања и отварања нових радних мјеста", Додик је рекао да је "Грегоријан креатор многих ствари у БиХ које су политичке природе, да он стоји иза политичких обрачуна са многима и да зато жели да употријеби судије и тужиоце''.

Додик је истакао да, према Уставу БиХ и Дејтонском споразуму, не постоји ни Суд БиХ нити страни тужиоци и судије.

"Aко неко наговори високог представника у БиХ Валентна Инцка, који је склон да подлегне притисцима, да продужи мандат страним судијама и тужиоцима, ми ћемо организовати у РС референдум о томе да ли људи прихватају такву одлуку'', рекао је Додик .

Он је истакао да ће власт РС тада поштовати вољу грађана Српске.

''Aко људи у РС кажу да је то у реду и да треба да остану стране судије и тужиоци, нећемо имати ништа против тога. Aли, ако грађани РС кажу да не требају, Народна скупштина РС ће донијети одлуке које ће значити да се њихова активност не може признати и бити легитимна у РС'', навео је Додик.

Он је истакао да су стране судије доведене у Суд БиХ на основу споразума ОХР-а и Предсједништва БиХ, те нагласио да је Канцеларија високог представника у БиХ једна страна уговора о ангажовању страних судија и тужилаца, и да он не може да продужи мандат.

Предсједник ДНС-а Марко Павић оцијенио је Грегоријанове иступе као нетачне и истакао да су управо OХР, међународне судије и тужиоци највећа препрека европском путу земље.

"И умјесто да се залаже за њихов одлазак који би коначно омогућио да домаће институције преузму сву одговорност, Грегоријан упорно уцјењује и пријети РС'', рекао је Павић и додао да власти у РС не треба да се повинују овим уцјенама, већ треба да наставе да раде у складу са Дејтонским споразумом.

Независни посланик у парламенту БиХ Момчило Новаковић казао је да треба окончати мандат страним судијама и тужиоцима у БиХ.

Грегоријан је јуче рекао на сесији асоцијације "Круг 99" да ако не буде продужен мандат међународним судијама и тужиоцима у БиХ, чланство земље у ЕУ и НАТО-у остаје само сан и да у овом тренутку највећу препреку евроатлантским интеграцијама у БиХ представљају они који се противе продужавању мандата страним судијама и тужиоцима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog