Republika Srpska

Чубриловић: Имамо неколико рјешења за ''Штрабаг''

БАЊА ЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чувриловић изјавио је да ће аустријској фирми „Штрабаг", која треба да гради мрежу ауто-путева у РС, бити понуђени модалитети како да обезбиједи финасијска средства за први уговор о извођењу радова на дионици Бањалука - Добој.


Говорећи о синоћњем састанку са представницима консултанстске куће „Дилојт" у Београду, Чубриловић је рекао да можда није тренутак да се каже да је дефинитивно договорено на који начин ће се то извести, али да са сигурношћу може рећи да су добри изгледи да се изађе из овог проблема.

„С обзиром на новонасталу ситуацију и проблеме које је `Штрабаг` имао у вези са обезбјеђењем финансијских средстава, наша консултанстска кућа `Дилојт` је заједно са аустријском фирмом покушала да изнађе и тражи нова рјешења. Има неколико моделитета како да дођемо до првог уговора о извођењу радова, а то се односи дионицу Бања Лука - Добој", рекао је Чубриловић.

Чувриловић је навео да постоји неколико рјешења које ће „Дилојт" још у току ове недјеље изложити „Штрабагу".

„Сљедећи уторак и сриједу настављамо те договоре, али након састанка са `Дилојтом` и `Штрабагом`, који ће бити у петак или понедјељак. Одмах послије тога заказујемо Савјет за праћење овог процеса и нове договоре са „Штабагом".

Он је изразио увјерење да ће „Штрабаг" наћи рјешење да остане у уговорној обавези према пројекту „Изградња мреже ауто-путева РС", без обзира на финасијску кризу и ситуацију у којој се нашла цијела привреда и финасијске потешкоће које има већина привредних субјеката у свијету.

Министар саобраћаја и веза РС навео је да је важно да РС извршава све своје обавезе, изразивши наду да ће их завршити до 7. децембра, што ће се и десити ако Грађевински институт Хрватске „ИГХ" преда ревидиран пројекат, што је, како је навео, и обећано на посљедњем састанку у Сплиту.

Чубриловић је је додао да је сигурно да се, ипак, неће моћи дуго чекати и да је Влада РС одлучна да радови морају почети најкасније до маја идуће године.

Он је подсјетио да је са „Штрабагом" потписан концесиони уговор, у којем је дефинисано да се ово предузеће треба изјаснити најкасније до завршетка студије изводљивости, која се ради, као и да било који од партнера може одустати од уговора ако одлучи да му нешто није прхватљиво.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog