Republika Srpska

Чолак: Концесионари не плаћају своје обавезе

ЛИВНО - Федерација БиХ годишње губи и до 300 милиона КМ због тога што концесионари не плаћају накнаде по закљученим уговорима, тврди посланик ХСС-НХИ у федералном Парламенту Анте Чолак.


Он је истакао да, када би та средства била наплаћена, овом ентитету не би била потребна помоћ Међународног монетарног фонда.

Чолак, који је и посланик у Скупштини Ливањског кантона, изразио је огорчење и незадовољство нерадом Комисије за концесије ФБиХ, чији је извјештај прошле седмице федерални Парламент вратио на допуну, јер се из њега не види који концесионари не плаћају накнаду, због чега је затражено да се уговори са концесионарима обнове у складу са новим Законом.

Он је новинарима у Ливну рекао да Комисија за концесије "крије као змија ноге то што ради и на основу чега ради", а њен предсједник Шефик Коричић, како је рекао, чак не зна ни гдје се налази Бушко језеро, да ли у БиХ или Хрватској, а камоли ко је издао концесију за ову највећу вјештачку хидроакумулацију у Европи.

Чолак тврди да је у прољеће прошле године Водопривредно друштво "Јадрански слив" из Мостара издало дозволу "Хрватској Електропривреди" (ХЕП) по старом закону, иако је три мјесеца прије тога у ФБиХ на снагу ступио нови Закон о концесијама.

"То су урадили зато што су, према новом Закону о водама, Закону о концесијама и Закону о принципима локалне управе и самоуправе у ФБиХ, о статусу Бушког језера, чије воде ХЕП користи за производњу електричне енергије у ХЕ Орловац, морале одлучивати општине Ливно и Томиславград, на чијој се територији налази водни потенцијал језера", рекао је Чолак.

Чолак је додао да ХЕП овим општинама плаћа само минорни дио накнаде за потопљено земљиште у ФБиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog