Republika Srpska

Милијарда долара улагања у нафтну индустрију Српске

БРОД - Руска државна компанија "Зарубежњефт" и "Њефтегазинкор" инвестираће до 2015. године око милијарду евра у Рафинерију нафте Брод, Рафинерију уља Модрича и предузеће "Петрол" са бензинским пумпама, саопштио је данас предсједник "Њефтегазинкора" Јуриј Леонидович Смирнов.


Смирнов је потврдио да је руска компанија "Зарубрежњефт" извршила обавезе из прве фазе уговора о приватизцији нафтне индустрије Републике Српске (РС), који је потписан са Владом РС.

"Реализована је прва фаза, односно стартовање старе линије за прераду нафте капацитета 1,2 милиона тона нафте на годишњем нивоу", истакао је Смирнов на конференцији за новинаре у просторијама Рафинерије нафте Брод, поводом свечаног обиљежавања прве годишњице поновног покретања производње у овој компанији.

Смирнов је за наредну годину најавио планирано проширење капацитета за прераду сирове нафте и производњу нафтних деривата по евро стандардима, а до почетка 2011. године пуштање у рад нове линије за прераду нафте у Рафинерији Брод капацитета три милиона тона годишње, чиме ће руска компанија испунити своје обавезе у оквиру друге фазе уговора.

Он је рекао да предузеће "Њефтегазинкор" поклања велику пажњу рјешавању еколошких проблема у Рафинерији Брод, истичући да је почело са радом постројење за пречишћавање отпадних гасова, који обезбјеђује да сумпор не одлази у атмосферу.

"Ангажујемо Еколошки институт из Бањалуке која свака три мјесеца врши еколошки мониторинг", нагласио је Смирнов.

Он је рекао да постројења за чишћење отпадних вода у Рафинерији раде нормлним режимом, тако да су испусти отпадних вода у ријеку Саву у нормали и у складу са захтјевима Еколошког института из Бањалуке.

Смирнов је захвалио премијеру РС Милораду Додику и Влади РС што су подржали овај пројекат, као и Савјету министара БиХ за разумијевање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog