Društvo

Векарић: Блаца није рекао ништа што не знамо

БЕОГРАД - Изјаве Албанца Назима Блаце о убиствима за рачун функционера партије премијера Косова Хашима Тачија нису никаква новина за српско тужилаштво и не искључује могућност да је ријеч о политичком обрачуну странака на Косову и Метохији, рекао је портпарол српског Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.


Он је потврдио да се од 5. септембра води истрага за сличне злочине онима које наводи Блаца и гдје се поново долази до Адема Суља као креатора тих дјела, међу којима су припреме свједока за свједочење у процесима пред Хашким трибуналом, застрашивања, подмићивање, а у неким случајевима и ликвидације.

"Након увида у банку података Хашког трибунала, пре свега, у случајевима Љимај и Харадинај, кроз српско процесно право ишло је на ниже извршиоце кривичних дела и да дошло се до списка од 26 осумњичених", објаснио је Векарић.

Векарић је истакао да је српско тужилаштво још крајем октобра доставило Еулексу диск са подацима о убиствима, те да је у току истрага тих навода.

Он је рекао да је сада ред на Еулекс да реагује на наводе које је изнео Блаце, јер како је рекао, не вјерује да неко ко призна учешће у 17 тешких злочина и свјестан је да може очекивати велику казну, калкулише са тим.

"По нама се апсолутно ради о истинитим тврдњама, али не желимо сада да се стекне утисак да се Србија меша у оно што ће Еулекс радити, али свакако желимо да помогнемо да су утврди истина и достигне правда", истакао је Векарић.

Према његовим ријечима, Тужилаштво за ратне злочине има много бољу сарадњу са Еулексом, него што је имало са УНМИК-ом, и више се Косово не третира као "Елдорадо".

Векарић сматра да је одређивање кућног притвора Назиму Блаци најбоље рјешење јер је послије признања о учешћу у тешким кривичним дјелима угрожена његова безбједност.

"Он је рекао веома важне ствари у процесно правном смислу и Еулекс ће имати сада пуно посла да истражи и процесуира, како би они који су наведени, били изведени пред лице правде", закључио је портпарол српског Тужилаштва за ратне злочине.

Окружни суд у Приштини одредио је кућни притвор Назиму Блаци, који је претходних дана јавно тврдио да је одговоран за политичка убиства која су, како тврди, наручивали функционери Демократске партије Косова премијера Хашима Тачија.

Блаца је јуче ухапшен због повезаности са убиствима и умијешаности у организовани криминал, а вест о одређивању кућног притвора потврдио је његов авокат по службеној дужности Хаџи Милаку.

У изјави медијима ових дана Блаца је рекао да је учествовао у 17 убистава.

Као једног од налогодаваца навео је бившег министра одбране у Привременој влади Косова, сада високог званичника ДПК Азема Суљу, који је због те тврдње поднио кривичну пријаву против Блаце.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog