Republika Srpska

Русија гради нуклеарку у Србији?

БЕОГРАД - Руски амбасадор Александар Конузин потврдио је да је Русија понудила изградњу нуклеарне електране Србији и истакао да за сада нема конкретних планова за реализацију ове идеје.


Конузин каже да је ова идеја потекла из Србије, те да му је познато да је изградња нуклеарних електрана у Србији забрањена.

"Нема конкретних планова, а постоји идеја. Ви сами треба да одлучите да ли вам је то потребно или не. Ако будете одлучили да јесте, онда морате размислити и о томе има ли потребе да се тај закон промијени. Наравно, ми ћемо сарађивати, али само у случају ако је то у складу са законом", прецизирао је Конузин у изјави за "Блиц".

Руски амбасадор је навео да постоји идеја о могућности сарадње у овој области и додао да Русија има огроман потенцијал у овој сфери јер, како је рекао, гради и наставиће да гради нуклеарне станице у Русији и у иностранству, па и у Србији, уколико се она буде за то заинтересовала.

"Српска страна је у једном тренутку схватила да ће можда бити потребе за изградњом нуклеарне станице и о тим својим плановима су нас обавијестили. Ми смо рекли да смо спремни да заједно са српском страном провучемо могућност реализације таквог пројекта, али конкретног још нема", рекао је Конузин.

Лист подсјећа да је министар енергетике и рударства Србије Петар Шкундрић поновио јуче у Скупштини Србије да Стратегијом о енергетици до 2015. године није предвиђена изградња нуклеарних централа у Србији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog