Politika

У Представничком дому расправа о дугим и кратким свјетлима

САРАЈЕВО - Посланици у Представничком дому подијељени су у мишљењу да ли треба употребу кратких свјетала током дневне вожње ограничити само на зимски период, од 15. новембра до 15. априла, како се предвиђа измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја, чији је предлагач самостални посланик Момчило Новаковић.


Надлежна парламентарна комисија дала је негативно мишљење на овај приједлог, наводећи да ће од 2011. године у ЕУ ступити на снагу обавеза да се у свим новопроизведеним возилима свјетла аутоматски пале чим се упали мотор.

Једно од образложења за негативно мишљење јесте и то да би у предвечерје, кад је вожња најопаснија, пола возача имало упаљена свјетла, а пола не.

"Аргумент предлагача да би се ограничавањем употребе свјетала штедило на гориву неодржив је јер би уштеде биле занемариво мале", рекао је посланик ПДП-а Бранко Докић.

Докић је истакао да за њега много већи проблем представља "семафорски лоби", који поставља семафоре на непотребним мјестима и представља извор корупције и прекомјерног загађивања.

Посланик СДС-а Мирко Околић подсјетио је да у Хрватска укинула обавезу кориштења кратких свјетала током љетње сезоне, те да ова врста прописа не постоји у Србији и Грчкој.

Новаковић је, образлажући приједлог за ограничавање употребе свјетала током дневне вожње, навео да би се овим, између осталог, допринијело смањењу глобалног загријавања.

Након завршене расправе о овој тачки дневног реда, започета је расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, коју је предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић прекинуо након што је стигла вијест о смрти посланика СДП-а БиХ Јозе Крижановића.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog