Politika

Хебранг без подршке у ХДЗ

ЗАГРЕБ - Мада је још сасвим неизвјесно ко би могао бити предсједник Хрватске, чини се да је једна непознаница ријешена - то вјероватно неће бити кандидат владајућег ХДЗ-а Андрија Хебранг.


Политички аналитичари оцјењују да он нема безрезервну подршку чак ни своје странке, а ни логистичку, те да је препуштен сам себи.

Иако му је формално подршку пружила премијер Јадранка Косор, они који прате ситуацију у ХДЗ-у тврде да је она једна од ријетких страначких функционера која је то учинила.

Један дио ХДЗ-а склон је Надану Видошевићу, други Драгану Приморцу, а трећи Милану Бандићу.

Да ХДЗ озбиљно подржава Хебранга - онда би се договорили са Видошевићем и Приморцем да не иду на изборе. Овако се појављују разне приче, попут оне како се Косорова већ договорила са Видошевићем - преносе хрватски штампани медији.

Новине пишу да Хебрангова ситуација подсјећа на ону у којој се нашао Мате Гранић, када је 2000. ушао у предсједничку трку.

Важио је за фаворита. У анкетама је добијао више од 30 одсто подршдке, док је Стјепан Месић био далеко иза њега. Али, само седам дана послије све се промијенило.

Гранићевом паду највише су придонијела превирања у ХДЗ-у, што се дешава и сада.

Данас кампању Андрије Хебранга оптерећују ХДЗ-ове афере, а тако је и Гранићеву кандидатуру оптерећивао сукоб између Владимира Шекса и Ивића Пашалића. Гранић је на крају напустио странку.

На прошлим предсједничким изборима ни Јадранка Косор, као кандидат ХДЗ-а, није прошла боље. Већи дио странке отворено је подржао Стјепана Месића.

Политички аналитичари и медији истичу да ХДЗ даје веома малу логистичку подршку Хебрангу. Он, углавном, на предизборне скупове иде сам са екипом из изборног штаба. Високи функционери ХДЗ-а ријетко се тамо појављују.

И чланови ХДЗ-а слабо су ангажовани у Хебранговој кампањи Ни о веб страници не води се превише рачуна. Ријетко се "освјежава", а нове информације прекасно се убацују.

У ХДЗ-у истичу како ни шеф изборног штаба Ратко Мачек није до краја у кампањи?! "Има превише својих послова, па не стигне пуно се бавити кампањом" - рекао је један хадезеовац.

Према свим досадашњим анкетама, Хебранг далеко заостаје за кандидатом СДП-а Ивом Јосиповићем, те Наданом Видошевићем и Миланом Бандићем.

Многи су увјерени да ће гласачи ХДЗ у другом кругу предсједничких избора гласати или за Видошевића или за Бандића (у зависности ко од њих уђе у други круг). Могуће је да гласају и за Приморца, ако он буде тај који ће се супротставити Иви Јосиповићу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog