Republika Srpska

Генерални штрајк радника ''Певеца'' у Хрватској

ЗАГРЕБ - Радници компаније "Певец" у Хрватској почели су генерални штрајк, захтијевајући исплату плата за септембар и октобар.


У "Певецу", чији су рачуни блокирани, а дугови према добављачима милионски, тренутно је запослено око 2 000 људи, а синдикати процјењују да је укупан дуг фирме према радницима око шест милиона куна /око 821.000 евра/.

Радници и добављачи "Певеца" поднијели су јуче хртватском Трговачком суду захтјев за стечај са реорганизацијом, преносе медији у Хрватској.

Јосип Баотић, директор "Певеца", поднио је јуче неопозиву оставку на то мјесто, наводећи као разлог да за 40 дана свог мандата није успио извући фирму из кризе.

"Певец групи", која је у великим финансијским проблемима, банке су не само отказале даље кредитирање већ су почеле и с пљенидбом имовине, а затворени су и њихови продајни центри у Вараждину, Загребу, Бјеловару, Бањој Луци.

Тржни центар "Певец" у Бањој Луци не ради од 27. новембра када су припадници агенције "Алфа сикјурити" спријечили запослене да дођу на радна мјеста.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства и услужних дјелатности РС Горан Савановић рекао је јуче да директор Тржног центра "Певец" у Бањој Луци Борис Марић треба да упути службени допис Пореској управи РС са захтјевом за утврђивање обавеза ове фирме према држави и заштите интереса радника.

Премијер Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да компанија "Певец" мора да поштује законе, да Влада није одговорна за стање у "Певецу", али ће, у складу са законом, бити на страни радника.

Штрајкови у "Певецу" почели су прије десетак дана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog