Društvo

Mинистар Братић хвали Пољопривредну школу у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Средња пољоприввредна школа у Бањој Луци најбољи је примјер успјешног прожимања образовања и производње и зато овој школи треба пружити пуну подршку и помоћ за реализацију њихових веома перспективних планова, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радивоје Братић.


Братић је потврдио након посјете Пољопривредој школи и обиласка школске економије, пластеничке производње и пекара да ће Министарство пружити максималну помоћ овој образовној установи у којој су на најбољи начин спојени образовни и стручни производни процес.

"Рад и организација образовног и производног рада у Пољоприврденој школи у Бањалуци најбоља је гаранција да пољопривреда у РС има будућност и да ће млади стручни кадрови знати и хтјети ову стратешку производну грану унапређивати и успјешно водити у Европу, а својим породицама обезбиједити сигурну егзинстенцију у модерним условима живота", сматра Братић.

Наглашавајући да је Пољопривредна школа у Бањој Луци основана 1923. године као најстарија пољопривредна школа и БиХ, директор ове установе Еди Ханеш рекао је да из године у годину расте интерес ђака за упис у ову школе, па су ове јесени формирана четири нова одјељења тако да у 32 одјељења наставу похађа укупно 752 ученика.

Шездесет запослених образује ученике за звања техничара пољопривредне, ветеринарске и прехрамбене струке, затим месаре, пекаре, вртларе и цвјећаре, те воћаре и виноградаре, који практични дио обуке имају на економији, гдје су воћњаци, огледне парцеле и више од 700 квадрата пластеничке производње.

"Једна од великих амбиција ове школе је пројекат изградње нове школе са интернатом и спортском двораном, те радионицама за производњу јер планирамо проширење те производње за шта смо се и регистровали као образовно-производна установа", рекао је Ханеш.

Он је додао да се тренутно припрема производња гљива буковача, плетеног намјештаја и врбовог шибља, напомињући да је пластеничка производња поврћа, цвијећа и расада у пуном јеку.

Ханеш је навео да тренутно ова школа укупну производњу различитих производа - повртларских и пекарских, пласира за потребе својих ученика и наставника, као и за друге бањалучке школе по веома повољним цијенама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog