Politika

Тадић оптимиста у вези Прелазног трговинског споразума

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да је оптимиста да би Прелазни трговински споразум Србије и Европске уније (ЕУ) могао да буде одмрзнут до краја године.


Он је затражио од државних функционера да се уздрже од критиковања Холандије или било које друге државе, када је у питању блокада споразума.

Тадић, који је и лидер Демократске странке, рекао је на данашњој сједници Главног одбора да се ДС залаже за легитимизацију националних интереса, те да ће Србија бранити свој интегритет на целој територији и спроводити регионализацију и децентрализацију.

Нагласивши да ДС мора да се реформише, Тадић је позвао Главни одбор да до наредне скупштине странке размишља о додатној централизацији ДС, јер, како је рекао, само централизовани ДС може да спроведе децентрализацију.

Он тврди да ће Србија ићи у правцу регионализације и децентрализације, али уз очување интегритета државе, наводећи да ће се ДС свакој супротној тенденцији супротставити.

Тадић је рекао да улазак Србије у ЕУ не значи одустајање од очувања националних интереса земље и додао да
ће се супроставити сваком министру, члану и функционеру ДС-а који супротно мисли.

"Лично ћу предузимати акције против оних који иду против постулата странке. Док сам ја председник ДС-а и Србије, ова политика ће се проводити", тврди Тадић.

Лидер ДС је изразио увјерење да ће послије расправе и става Међународног суда правде /МСП/ о легалности проглашења независности Косова и Метохије многе земље довести у питање своје одлуке о признавању независности јужне покрајине.

Према његовим ријечима, основни циљ државне политике је наставак европских интеграција и очување интегритета земље и по том питању је постигнут консензус у земљи.

Он је рекао да Србија још није изашла из финансијске кризе и позвао на "пажљиво планирање економске политике".

Тадић је нагласио да је буџет за наредну годину, направљен у "другачијој клими" и додао да је најбитније, иако се касни са његовим доношењем у парламенту, да он буде бољи него претходни.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog