Društvo

Обављена ревизија ВСТС

БАЊА ЛУКА - Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ од 2006. до краја 2008. године потрошио је 18.693.151 КМ донација, од чега пет милиона марака на плате, утврдила је Канцеларија за ревизију БиХ.


Ревизија трошења донација у ВСТС-у обављена је на захтјев Комисије за финансије и буџет Дома народа парламента БиХ чији су чланови раније тврдили да је ВСТС годинама крио податке о утрошеним милионским донацијама и да је због тога одбијао сарадњу са Канцеларијом за ревизију БиХ.

Ревизори су уочили бројне недостатке у поступку трошења донација у ВСТС-у, али мишљења су да ревидирани финансијски извјештаји извршених донација, по свим битним питањима, приказују истинито и објективно резултате пословања.

Ипак, наглашено је да процедуре набавки по појединим пројектима нису у потпуности проведене у складу са Законом о јавним набавкама БиХ и директивама о процедурама за јавне набавке Европске комисије.

Уочено је да, након што ВСТС испостави даровнице крајњим корисницима, не тражи повратну информацију, односно доказ да је опрема евидентирана у пословне књиге институције којој је донирана, што може имати за посљедицу да набавка опреме не буде евидентирана ни у пословним књигама ВСТС-а, нити те институције.

ВСТС нема успостављене евиденције опреме коју је путем даровница поклонио другим субјектима, а даровнице нису системски повезане на начин да се у сваком тренутку може знати која опрема се налази код којег корисника. Тако постоји ризик да се неке набавке изврше и више пута, односно ВСТС се излаже ризику неефикасног управљања имовином и јавним средствима, додаје се у ревизорском извјештају.

Европска комисија је за два пројекта подршке ВСТС-у овој институцији уплатила више од девет милиона марака. Влада Холандије је за пројекат за информационо-комуникациону технологију уплатила ВСТС-у 5.373.772 КМ, а Влада Норвешке за три пројекта подршке правосуђу више од шест милиона марака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog