Društvo

Липовац: У матичним књигама било свега и свачега

БАЊА ЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске /РС/ Зоран Липовац изјавио је да је један од главних разлога зашто се приступило изради закона о матичним књигама лоше стање у тој области, које је дошло до изражаја приликом рада на визној либерализацији.


Он је додао да се, када је започео рад на визној либерализацији, испоставило да је у матичним књигама било свега и свачега и да су на њима радили полуписмени људи, који су у матичне књиге уписивали на основу факса или телефонског позива.

Липовац је рекао да процес добијања свих докумената почиње уписом у матичну књигу рођених, те да, ако матичар погријеши или упише неистину, то ће се провлачити док се не открије, а странци то не желе и не дозвољавају.

"Имали смо озбиљну идеју да за матичаре тражимо високу стручну спрему и то правног смјера и то би имало смисла, али би настали проблеми вишка радника. Одлучили смо да радимо на едукацији тих људи који ће морати полагати стручни испит у року од двије године. Сљедећа фаза је да ће морати бити дипломирани правници, а и развојем технике смањиваће се број кадра потребног за тај посао", навео је Липовац.

Према његовим ријечима, након формирања базе података матичних књига у електронском облику обезбиједиће се повезивање органа преко рачунарске мреже тако да се омогући штампање извода из матичних књига на подручју друге општине или града.

"То значи да ће сваки грађанин бити у могућности да извод из матичне књиге добије у било којем матичном уреду у било којој јединици локалне самоуправе РС. На тај начин уштедјеће се и вријеме и новац", прецизирао је Липовац.

Он је додао да су новине закона и да се у матичну књигу држављана РС уписују држављани БиХ и ФБиХ, као и њихова дјеца који су уписани у матичне књиге рођених у ФБиХ, а по основу пребивалишта у РС стичу право на држављанство РС, односно право на промјену ентитетског држављанства.

Ступањем на снагу овог закона родни лист важиће неограничено, а за евентуалне промјене података одговорност је на подносиоцу захтјева за издавање документа.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog