Društvo

Србија: Највише користи од одмрзавања споразума имаће потрошачи

БЕОГРАД - Највише користи од одмрзавања и примјене Прелазног трговинског споразума имаће потрошачи, јер ће роба из земаља ЕУ бити јефтинија, изјавила је професор Факултета политичких наука у Београду Тања Мишчевић.


Мишчевићева је нагласила да ће роба са тржишта ЕУ, која је бољег квалитета, са мањим царинама улазити на територију Србије и конкурисати домаћим производима, па ће тјерати и трговине и произвођаче да снижавају цијену, а повећавају квалитет.

Она је рекла за РТС да ће то што је Србија годину дана једнострано примјењивала Прелазни споразум сада донијети праве резултате и бити велики плус приликом подношења кандидатуре за чланство у ЕУ.

"Једнострана примена је Србији донела финансијску штету, али и корист јер ће искуство у примени бити зарачунавано на све остале кораке. Наредни је подношење кандидатуре за чланство, где ће то искуство бити један велики плус за Србију, јер без њега не можете добити статус кандидата", додала је Мишчевићева, која је и некадашњи директор Канцеларије Владе Србије за прудруживање ЕУ.

Говорећи о томе када је најбољи тренутак за подношење кандидатуре за чланство у ЕУ, Мишчевићева је рекла да је "посматрано процедурално, то могуће и сада урадити", али да треба добро размислити.

"Ако посматрате досадашњи ток европске интеграције и мешовите поруке, ја сам сигурна да ће Влада добро размислити да ли је то овај, наредни или неки од предстојећих месеци, али сам сигурна да ће апликација за чланство доћи врло брзо", оценила је Мишчевићева.

Шефови дипломатија ЕУ одлучили су јуче да одблокирају Прелазни трговински споразум са Србијом, пошто је Холандија пристала да ублажи став послије позитивног извјештаја главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog