Društvo

Број оружаних инцидената у БиХ порастао за 403 одсто!

САРАЈЕВО - Број оружаних инцидената у БиХ у посљедњих 12 мјесеци повећан је за 403 одсто у односу на прошлу годину и ова алармантна чињеница захтијева темељиту анализу пријетњи сигурности грађана, рекла је у Сарајеву шеф Одјељења за безбједност и правду УНДП Амна Бербић.


Бербићева је нагласила да се оружани инциденти, узроковани нелегалним посједовањем наоружања, углавном односе на убиства, оружане пљачке, нападе на тијело и живот, а најчешће имају различит утицај на жену, а различит на мушкарца.

"Већина жртава употребе оружја су мушкарци у 90 одсто случајева, а готово 100 одсто су мушкарци и починиоци", рекла је Бербићева.

Она је додала да УНДП има пројекат контроле оружја и муниције у БиХ у оквиру којег је организована и данашња радионица "Јачање жена: Родна перспектива изазова малог и лаког оружја", на којој су учествовале невладине организације које се баве питањем насиља над женама и дјецом.

Бербићева је нагласила да је потребно, у сарадњи са властима БиХ, извршити реформу легислативе која се тиче цивилног посједовања оружја.

"Ми покушавамо ојачати свијест свих организација које се баве заштитом људских права, као и улогу жена у доношењу и хармонизацији закона и њиховој имплементацији", истакла је Бербићева.

Представница организације "Удружене жене" из Бање Луке Лана Јајчевић је истакла да се ова организација већ 13 година бави превенцијом насиља кроз "сигурну кућу", правна савјетовалишта и СОС телефон за жене и дјецу жртве породичног насиља.

Она је нагласила да је данашња радионица веома значајна, јер је већина жена које дођу у сигурну кућу рекла да насилници већином имају нелегално наоружање којим им пријете.

Према њеним ријечима, треба промотивно дјеловати у друштву како би се онима који држе нелегално наоружање дали мотиви да га предају.

"Ми имамо и помоћ Владе Републике Српске и већ двије године сигурне куће су финансиране из средстава буџета РС по систему 70 одсто на нивоу ентитета, а 30 одсто средстава из буџета локалних зајкедница", нагласила је Јајчевићева и додала да овакав модел желе да пренесу и на Федерацију БиХ.

Она је истакла да се данашња радионица одржава у оквиру 16 дана активизма борбе против насиља над женама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog