Politika

ПДП: Предложени буџет ће нас одвести у банкрот

БАЊА ЛУКА - Партија демократског прогреса сматра да ће предложени буџет Републике Српске за 2010. годину Српску "одвести у банкрот, јер се већ другу годину заредом базира на кредитним средствима".


Потпредсједник ПДП-а Славен Пекић рекао је на конференцији за новинаре у Бањој Луци да се кредитна средства морају вратити за три године и то у износу већем од 200 милиона КМ.

Он је подсјетио да је Влада РС пројектовала буџет на 1,6 милијарди КМ, у којем 17 одсто чине кредитна средства из аранжмана са Међународним монетарним фондом, чији је рок враћања пет година, са грејс периодом од двије године.

"Како од 2012. до 2015. године вратити 200 до 300 милиона КМ задужења годишње. То ће бити немогуће, јер у буџету су увијек присутне и друге ставке које се морају финасирати, попут економских, социјалних и других обавеза", сматра Пекић.

Пекић је рекао да ПДП неће подржати Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС, јер сматра да терет економске кризе треба бити равномјерно распоређен, а не да буде на онима који су социјано угрожени, попут борачких категорија.

Предсједник Општинског одбора ПДП-а Србац Мишо Маљчић оцијенио је да је забрињавајуће стање у пољопривреди, јер нема капиталних улагања, подстицаји су смањени и додјељују се неселективно, а село је занемарено.

"Пољопривредни произвођачи су у таквој ситуацији да им се производња свела на минимум, јер им нико не откупљује робу, док се, с друге стране, много тога увози. Од куда та логика да је јефтиније увозити, него купити домаће производе", запитао је Маљчић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog