Društvo

Борба против корупције немогућа са једног мјеста

БАЊА ЛУКА - Капацитети Агенције за борбу против корупције БиХ недовољни су, јер је немогуће да се ова борба води из једног мјеста, изјавио је директор Полиције Републике Српске Урош Пена.


Он је поводом 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције, појаснио да би то било исто као да се борба против насиља у породици води на државном нивоу, што није реално.

"Било би много боље било да је направљен институт за криминолошка истраживања и послове корупције. То недостаје. Што се тиче Агенције за борбу против корупције, она може у одређеној мјери допринијети својим радом у овој борби, али капацитети су јој толики колики јесу", каже Пена.

Пена је истакао да ова агенција нема координацију са полицијским агенцијама, нити је полицијска агенција и она не може дати значајнији резултат у овој борби.

Он је рекао да ни у БиХ, а ни у РС, није извршена анализа законодавног оквира за борбу против корупције.

"Нису у питању само механизми и алати, него су то сви закони као што су Закон о јавним набавкама, финансирању политичких партија, сукоб интереса и слично. Административне процедуре нису анализиране. Нико нема појам обима корупције", истиче Пена.

Он је рекао да је Полиција РС, заједно са Високом школом Унутрашњих послова, покренула истраживање о овој теми, чији ће задатак бити да анализира законодавни оквир борбе против корупције.

Пена је напоменуо да ће доношење закона о одузимању нелегално стечене имовине значајно допринијети овој борби.

"Јавност треба да учествује у овоме свему тако што ће преко броја 122 и мејл адресе `korupcija@mup.vladars.net` пријавити случајеве корупције. Ја ћу и наређивати да се свака пријава документује и да се грађанин који је пријавио дјело потпуно аноинимно обавијести о резултату истраге", истиче Пена.

Он је најавио да ће се сутра у свим општинама РС дијелити материјал и објаснити грађанима на који начин могу заједно са полицијом учествовати у овој борби.

"У РС корупције има и то сам раније говорио. Има је и у структури полиције, а камоли у осталим институцијама које су слабије организоване. Корупција се на може лако доказати, јер корист имају и онај који даје мито и онај који га прима", наглашава Пена и додаје да је корупција присутна на свим нивоима власти, почев од мјесних заједница до министарстава.

Он је подсјетио да је усвојена Стратегија борбе против корупције и да је свако министарство у Влади РС било дужно да је проведе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog